Politika

Nemanja Laban na čelu Asocijacije studenata Pokreta za neutralnost

Nemanja Laban, rođen je 12. decembra 1994. godine u Beranama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Student je Medicinskog fakulteta, odsjek Primijenjena fizioterapija u Herceg Novom. Poznat je po društveno-političkom aktivizmu, s obzirom da je februara 2013. godine osnovao nevladinu organizaciju “Zauvijek mladi”, sa sjedištem u Beranama, koja se proširila na teritoriji cijele Crne Gore, i sada broji preko 400 mladih članova uzrasta od 17 do 26 godina. 

Prepoznavši Labanov rad i aktivizam, Omladinski savjet Evropske zajednice je njemu i njegovoj organizaciji ponudio saradnju. Novembra 2013. godine Laban postaje predsjednik delegacije mladih Crne Gore u Evropskom parlamentu mladih, sa sjedištem u Briselu, čiju funkciju i trenutno obavlja. Osim pozicije predsjednika delegacije, Laban obavlja niz drugih funkcija u parlamentu mladih, kao što je sekretar mladih u Internacionlnom institutu mladih Evropskog parlamenta. 

“Labanov dolazak na mjesto predsjednika Asocijacije studenata i omladine Pokreta za neutralnost Crne Gore ima za cilj buđenje svijesti kod mladih ljudi i studenata. Namjera mu je da ukazuje na sve probleme koji tište naše društvo, kao i one goreće probleme sa kojima se susreću mladi ljudi. Takođe, njegov cilj biće povezivanje sa mnogim drugim studentskim organizacijama, kako u Crnoj Gori, tako i širom Evrope”, saopšteno je iz Pokreta. 

ILabanovo uključenje u Pokret za neutralnost, prema njegovim riječima, motivisano je idejom i misijom Pokreta, kao i vjerom u opravdanost i valjanost te ideje za budući put Crne Gore.

“Samim tim, po njemu, trudiće se da dokaže kako je moguće biti članica EU, a ne biti članica NATO saveza, što je mantra propagandnih punktova vlasti u Crnoj Gori. Iz tog razloga Laban ovim putem poziva sve mlade ljude, studente i srednjoškolce da se priključe Pokretu u borbi za antimilitarističku, humanu i neutralnu Crnu Goru”, kazali su u Pokretu. 

 

Send this to a friend