Politika

Neutralne ne vole ni Rusi

Neutralnost, međutim, nije popularna kod vodećih svjetskih sila. Vodeći stručnjak za Srbiju i zemlje bivše Jugoslavije u sklopu Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Nikita Bondarev kaže da državna neutralnost i nije neki blagoslov, i da je skoro nemoguće postati neutralan.

Bondarev je u ekskluzivnom intervjuu za Njuzvik Srbija, govoreći o idejama da Srbija bude neutralna zemlja kazao da se prvo treba zapitati da li neka zemlja može, uopšte, biti neutralna.

“Bivši lider DSS Vojislav Koštunica volio je da tvrdi kako Srbija treba da postane „balkanska Švajcarska”. Treba da teži neutralnosti, vanblokovskoj politici, da ne učestvuje u svjetskim sukobima i ideološkim sučeljavanjima. Ovakva stremljenja od nje mogu da naprave „balkansku Mongoliju”. U Rusiji se na račun toga šalimo: da, Mongolija je najnezavisnija zemlja na svijetu zato što od nje ništa ne zavisi”, kaže Bondarov.

U Moskvi, međutim, iako na neki način podržavaju stavove crnogorskih političara koji su za neutralnost, smatraju da svaka država mora jasno da se opredijeli prema ključnim međunarodnim pitanjima. Za to je dobar primjer Srbija.

“Da li je sa onima koji govore o demokratiji i, de fakto, podržavaju ISIS, ili je sa onima koji se bore protiv islamskih radikala uprkos međunarodnoj izolaciji. Na ovo pitanje ne može se ostati neutralan. Kao što je nemoguće ostati neutralan po pitanju Kosova, na primjer. Ili ste za nezavisnost Kosova, ili ste protiv”, kaže Nikita Bondarev Njusviku.

Očito je da je neutralnost, makar na Balkanu, teško ostvariva.

Zato se i događa da neke zemlje nemaju jasan put. U tu kategoriju ne spada Crna Gora, čija vanjska politika odavno stremi ulasku u Alijansu. To je dalo rezultata i poziv je stigao. U toku su tehničke stvari oko prijema, a dobili smo uvjeravanja da će postupak biti veoma brz.

“Nije moguće ostati ‘neutralan’. Biti van blokova je dobro, a biti neutralan za Srbiju ne samo da nije dobro već je i teško ostvarivo. Jer, put političke neutralnosti, samoizolacije u borbi protiv islamskog terorizma i radikalizma, dovešće do toga da Srbija postane beogradski pašaluk. Za to služi ‘neutralnost’. Ona je u ovom slučaju ekvivalent zločinu protiv sebe samog”, tvrdi Nikita Bondarev.

 

Send this to a friend