Politika

Nimanbegu: Bez kazni za nošenje stranih zastava

Kako je naveo u obrazloženju, izmjene je predložio prateći primjenu ovog zakona, posebno člana 23.

Navodi i da su turisti u Budvi kažnjeni po prijavi policije zbog toga što su nosili zastavu.

“U Crnoj Gori kao turističkoj zemlji na desetine zastava istakla su kako pravna lica tako i turisti. Doslovnom primjenom Zakona o javnom redu i miru svi oni bi trebalo da budu kažnjeni. Pošto je ova odredba zakona diskriminišuća, treba je brusati”, istakao je Nimanbegu.

Podsjeća da su i prilikom usvajanja Zakona o javnom redu i miru 2011. godine upozoravali da je pomenuta norma sporna i da će biti predmet selektivne primjene.

“Donošenje ovog zakona omogućiće veći stepen ostvarenja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori”, zaključio je Ninmanbegu u obrazloženju predloga izmjena Zakona o javnom redu i miru.

Napomenuo je da za sprovođenje predloženih izmjena Zakona o javnom redu i miru nijesu potrebna dodatna sredstva iz budžeta.

Zakonskom odredbom, čije brisanje traži poslanik Force, predviđena je novčana kazna od 2.500 do 5.000 eura za pravno lice koje bez odobrenja ili opšteg poziva istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol strane države.

Za fizička lica, odnosno građane, koji počine ovakav prekršaj propisana je novčana kazna od 200 do 1.000 eura ili zatvor u trajanju do 60 dana.

Zakon propisuje da se uz novčanu kaznu može izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje pomenutog prekršaja.

Send this to a friend