Politika

Nišani: Crna Gora zaslužuje da bude dio NATO-a

Prema njegovim riječima, NATO je najuspešnija politička i vojna organizacija, posebno u održavanju sigurnosne ravnoteže, na globalnom nivou. 

“Albanija ima svoj službeni stav u pružanju podrške članstvu u NATO-u i Crne Gore, kao i Makedonije. Mi smatramo da obje ove zemlje zaslužuju biti dio Alijanse, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana, ukoliko u svojim srednjeročnim strategijama krenu ovim putem”, smatra Nišani. 

Kako je kazao, Albanija promoviše načelo dobrosusjedskih odnosa i suživota koji ne mogu opstati ako postoji težnja za uzrokovanjem konflikata, što nije ni u čijem interesu, prenosi Mina. 

“Vjerujem da današnja karta Balkana daje mogućnost saradnje na mirniji način, uz povjerenje u smislu ekonomskog razvoja i to je još jedan veliki izazov”, kazao je Nišani agenciji Anadolija.

Govoreći o odnosu Srbije i Kosova, Nišani je rekao kako vjeruje da je Beograd de facto priznao svoju nekadašnju južnu pokrajinu, samim tim što Kosovo i Srbija zasjedaju kao ravnopravne zemlje.

“Vlade dviju zemalja zasjedaju i pregovaraju jedna sa drugom. Naravno, uz prisustvo međunarodnog faktora. Razumljivo je da u ovakvim situacijama postoji i međunarodna podrška, s obzirom na to da se obje zemlje, i Srbija i Kosovo, nalaze u integracijskim i razvojnim procesima”, konstatovao je Nišani.

Prema njegovim riječima, nezavisnost Kosova nije bio čin protiv Srbije ili njenog naroda. 

“Albanija ne može i ne treba da se miješa u dinamiku odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Nišani. 

 

Send this to a friend