Politika

Nišavić: Iseljavanje rezultat dogogodišnje pogubne i maćehinske politike Vlade

Prema podacima NVO “Euromost” sjever Crne Gore je od početka godine napustilo 4.600 građana, koji su otišli u države EU, posebno u Njemačku. Najčešće idu u gradove Hanover, Goslar i Braunšvajg. Traže azil ili se na neki drugi način bore da tamo ostanu. Idu porodično, ispisuju djecu iz obrazovnih institucija, pa je tako 133 djece u Rožajama do 21.maja ispisano iz škola.

“Mnogi od nas su očevici tog dešavanja, jer nam odlaze komšije, poznanici, prijatelji. Učestala je, nažalost, pojava da stanice iz Bijelog Polja u ranim jutarnjim satima ode i po nekoliko autobusa put Rožaja, Novog Pazara, odnosno dalje prema EU. Otuda dolaze informacije da se smještaju u azilantskim prihvatilištima, kontejnerima, šatorima”, kazao je Nišavić. 

S druge strane, dodaje on, Vlada Crne Gore, preko svojih zvaničnika, pokušava da zataška cijelu situaciju, govoreći da se radi o turističkim turama, o posjeti svojima u inostranstvu, te kako je ovo izmišljena situacija na kojoj pojedinci hoće politički da profitiraju.

“I sam premijer Milo Đukanović kaže: “Da je problem prekomjerno ispolitizovan i da u manjem obimu traje godinama”. Kako to, poštovani građani Bijelog Polja i drugih gradova sa sjevera, niko od vladinih zvaničnika ne vidi ovaj problem ili ga minimizira? Pa kome vjerovati, sopstvenim očima ili Vladi Crne Gore? Vlada ne želi da vidi i da prizna početak urušavanja njihove dugogodišnje vladavine, odnosno poraz njenih izbornih obećanja tipa:” Da živimo bolje!“. Većina građana je umjesto obećanog boljeg života dobila jad, bijedu i siromaštvo”, istakao je Nišavić.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore, takođe, ne želi da prizna pogubne rezultate politike prema nerazvijenom sjeveru koga je ona takvim učinila.

“To je odraz regionalne državne pomoći koji se godinama za sjever odvaja u jednocifrenim procentima. To je odraz promašene vladine politike, praznih obećanja i ignorisanja sjevera Crne Gore”, ističe Nišavić.

Naglašava da Vlada ne želi da vidi ovaj problem.

“Jer je ovo posledica vođenja takve politike gdje su socijalna davanja imala prednost nad forsiranjem rada i zapošljavanja. A novca za kupovinu socijalnog mira, a time i kupovinu glasova, sve je manje i manje. A siromaštvo raste, pa 40 odsto ljudi na sjeveru živi na granici siromaštva. Dugogodišnja i neodgovorna politika Vlade Crne Gore dovela je građane sjevera u ovakvo stanje da su prinuđeni da napuštaju svoje domove i imanja i da idu u neizvjesnost. Dakle, aktuelna Vlada Crne Gore nema kapaciteta da prizna ni male, a kamoli ovolike sistemske greške”, zaključio je Nišavić.

Send this to a friend