Politika

Nišić: Odluka VB ne smije da nas demotiviše na evropskom putu

 

 

Kako navodi, Socijaldemokrate se nadaju e da je izlazak Velike Britanije izuzetak, ali ga treba shvatiti i kao poziv da se problemi unutar EU riješe, a uvjereni su da će ona, kao i mnogo puta tokom svog postojanja naći mehanizme da prevaziđe krizu. 

Analize prvih rezultata pokazuju da su za ostanak u EU dominantno glasali mladi ljudi, što pokazuje da nove generacije Evropljana ipak vide potrebu tješnjih političkih i ekonomskih veza unutar evropskog prostora.

“Za Socijaldemokrate, kao partiju moderne ljevice, integracije predstavljaju sastavni dio programa, a sada smo sigurni da ćemo svi morati da radimo još više i napornije kako bi se ostvario najvažniji strateški cilj Crne Gore, a to je ulazak u EU.  Izlazak Velike Britanije, koja je bila iskreni partner naše zemlje na tom putu, svakako nije olakšavajuća okolnost, ali smo sigurni da ćemo sa njom graditi jake bilateralne odnose”, navodi ona.

Socijaldemokrate uvijek ističu važnost samih procesa, a ne nužno, krajnjih ciljeva, te zato sami ulazak u EU treba da bude formalni čin i znak postizanja standarda u pogledu kvaliteta življenja, dostizanja punih kapaciteta pravne države, jačanja institucija, kao i ispunjavanja svih kriterijuma, koji će zbog novonastale situacije u okviru Unije sada biti i veći i stroži. 

“Preduslov za razvoj na ovim poljima i dostizanje pomenutih standarda je politička, ali i ekonomska stabilnost za koju SD sa svojim programom i ljudima može biti garant. Uvjereni smo da će građani Crne Gore prepoznati istorijski značaj momenta i u oktobru podržati one snage kojima je proces integracija visoko na listi prioriteta i koji su spremni da konkretnom i jasnom politikom doprinesu da Crna Gora, kao snažna i moderna država, uskoro postane dio Evropske unije”, zaključuje Nišić.

 

Send this to a friend