Politika

Novaković: Savjet ASK da razriješi direktora Radonjića

“Direktor Agencije je, protivno Zakonu u sprječavanju korupcije dostavio podatke iz zahtjeva za zaštitu zviždača Patricije Pobrić, političkoj partiji- Pozitivna Crna Gora. Na taj način direktor Agencije je prekršio cl. 47 Zakona o spriječavanju korupcije kojim je propisano da se sa podacima o zviždaču postupa u skladu sa zakonom kojim se uredjuje tajnost podataka”, kazala je direktorka CRNVO-a Ana Novaković. 

Takođe, dodaje ona, zakon nigdje ne ostavlja mogućnost dostavljanja ovih podataka od strane Agencije, bilo kome osim nadležnim organima koji eventualno treba da ispitaju navode.

“Pozitivna Crna Gora nije ni u kom slučaju nadležni organ niti treća strana koja po bilo kom osnovu ima pravo na uvid u zahtjev za zaštitu zviždača”, dodala je Novaković.

Prema njenim riječima, Zakonom je jasno navedeno da je jedan od razloga za razrješenje direktora povreda odredbi ovog zakona.

“Kako je direktor Agencije direktno prekršio  jednu od ključnih odredbi koja se odnosi na zaštitu podataka o zviždaču, Savjet je dužan da u sladu sa svojim nadležnostima pokrene postupak razrješenja. Istovremeno, kako Pozitivna Crna Gora nema pravni osnov da traži uvid u zahtjev za zaštitu zviždača, ona je dužna objasniti javnosti razloge ovog postupka. Ipak, kakvo god objašnjenje bilo, Pozitivna Crna Gora, čiji su poslanici u Skupštini glasali ovaj zakon morala bi znati njegove odredbe, te da je svojim činjenjem prekršila iste”, rekla je Novaković. 

Ona ističe da je Savjet sada u obavezi da hitno reaguje i pokaže spremnost da obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

“U suprotnom ovo tijelo će pokazati slabost da realizuje osnovnu funkciju zbog koje je formiran, a to je da kontroliše rad direktora i štiti primjenu ovog Zakona”, zaključila je Novaković.

Send this to a friend