Politika

Nuhodžić: ISIL propaganda ne može narušiti toleranciju u Crnoj Gori

Prema riječima Mevludina Nuhodžića, predsjednika crnogorskog skupštinskog Odbora za bezbjednost, intenzivna saradnja i koordinacija sa regionalnim i partnerskim službama, sprovođenje zajedničkih operacija i preduzimanje drugih aktivnosti svih nadležnih državnih organa saglasno propisima koji regulišu ovu oblast, jedan je od ključnih uslova za izlaženje na kraj sa ovim problemom.

„Pored efikasnog rada bezbjednosnih službi za adekvatan odgovor na globalnu terorističku prijetnju kakva je takozvana Islamska država, neophodno je i preventivno djelovanje koje podrazumijeva aktivnosti ukupnog društva vjerskih, obrazovnih institucija, akademske zajednice, medija, kao i svih dobronamjernih ljudi“, ocjena je Nuhodžića. 

On je istakao da Islamska država nije realna prijetnja Crnoj Gori, a da naše obavještajno-bezbjednosne službe prate pojavu pripadnika radikalnog i ekstremnog tumačenja islama i njihovog učešća na stranim ratištima, kao i eventualnu mogućnost refleksije na našu teritoriju.

„Činjenica je da jedan broj državljana Crne Gore učestvuje na stranim ratištima u Siriji i Iraku, ali ističem da je riječ o pojedinačnim slučajevima, a ne o organizovanoj i značajnijoj pojavi u Crnoj Gori. Ipak, borba protiv terorizma je globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaka zemlja i svaki region svijeta. Najnovija dešavanja u Francuskoj, Kuvajtu, Tunisu i Turskoj potvrđuju da aktivnosti terorističke organizacije tzv. Islamske države predstavljaju globalnu prijetnju na koju nije imuna ni jedna zemlja“, ističe Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, treba realno sagledati refleksije koje kampanja i propaganda ISIL-a može imati na region Balkana.

„Učestale internet poruke i prijetnje imaju i propagandno dejstvo, kao i cilj da izazovu izvjesnu dozu straha kod onih koji ne podržavaju ovu ideologij u, a da motivišu one koji su ili bliski ili pripadaju ovoj ideologiji. Ovo propagandno dejstvo ima za cilj da inicira međuvjerske i međunacionalne tenzije na Balkanu koji je uvijek sklon nestabilnostima, a koje počinju upravo međuvjerskim i međunacionalnim netrpeljivostima“, dodao je on.

Prema njegovvim riječima U Crnoj Gori je međuvjerska i međunacionalana tolerancija utemeljena i ukorijenjena, kroz istoriju i u teškim vremenima, i sačuvala je Crnu Goru od zadnjih ratnih dešavanja u regionu, tako da vjeruje da je ovakvi internet nastupi i propagandne poruke ne mogu narušiti.

 

Send this to a friend