Politika

Nuhodžić: Svi poslanici da poštuju zakon

Nuhodžić je to kazao nakon sjednice Odbora za bezbjednost koji je osudio iznošenje tajnih podataka u javnost od strane nezavisnog poslanika Velizara Kaluđerovića.

„Da bi se sačuvao dignitet Od bora kada su u pitanju sjednice na kojima se raspravlja o izvještajima sa tajnim podacima svi poslanici moraju poštovati zakonsku obavezu da se prema dokumentima koji imaju stepen tajnosti odnose u skladu za zakonom o tajnosti podataka“, rekao je Nuhodžić u izjavi za Pobjedu.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović, koji je istovremeno i član Odbora za bezbjednost, je u četvrtak tokom skupštinskog zasijedanja prekršio zakon citirajući tajni izvještaj Vijeća za nacionalnu bezbjednost, prema kojem postoji značajan kadrovski deficit u bezbjednosnom sektoru. 

Nuhodžić je podsjetio da svi poslanici materijale sa stepenom tajnosti moraju da koriste u skladu sa zakonom o tajnosti podataka.

Po Krivičnom zakoniku Crne Gore za krivično djelo odavanje tajnih podataka zaprijećena je kazna zatvorom od jedne do osam godina u zavisnosti od stepena tajnosti dokumenta.

„Ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim tajne podatke koji su mu povjereni ili do kojih je na drugi način došao, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina“, piše u zakonu.

Kaluđerović je na jučerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da se svjesno izložio riziku, kada je tokom skupštinskog zasijedanja u četvrtak citirao izvještaj Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji se tretira kao tajni dokument.

To pitanje je pred Odborom otvorio poslanik DPS-a Obrad Stanišić koji se zapitao kakav je smisao zatvorenih sjednica za javnost tog tijela, ako informacije izlaze na vidjelo.

Kaluđerović je odgovorio da je to učinio jer smatra da je, od njegove obaveze da sadržaj tajnih dokumenata sačuva od javnosti, značajnije pravo građana da znaju.

„Ubijeđen sam da je interes Crne Gore da ove informacije zna mnogo značajniji od činjenice da mi kao članovi Odbora za bezbjednost o tome treba da ćutimo. Ali sam se potpuno svjesno izložio riziku da mi eventualno neko uputi kritiku ili pokrene postupak protiv mene. Potpuno sam za to otvoren“, rekao je Kaluđerović.

Send this to a friend