Politika

O Muhovićevoj smjeni 1. ili 23. marta?

Ovih dana petnjička javnost sa nestrpljenjem očekuje termin zakazivanja sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi trebalo da se glasa o povjerenju predsjednika Skupštine Adnana Muhovića. Inicijativu je potpisalo 15 odbornika DPS, dva SD i dva odbornika SDP.

Kako su saopštili portalu Radija Petnjica predstavici inicijative, oni očekuju zakazivanje sjednice shodno Poslovniku o radu Skupštine.

Zahtjev je poslat poštom, a inicijativa zavedena preko opštinske arhive 9. februara.

Incijatori smatraju da se sjednica lokalnog parlamenta mora zakazati najkasnije 15 dana nakon što je inicijativa zavedena. Ako tome dodamo da je potrebno najmanje sedam dana da se dostavi skupštinski materijal onda dolazimo do podatka da bi sjednica lokalnog parlamenta sa tačkom smjene Muhovića mogla da bude oko 1. marta.

Shodno pravilniku o radu, Odbor za imenovanje koji broji pet članova, je zasijedao i većinom glasova je prihvaćena inicijativa za razrešenje predsjednika Skupštine. Međutim, njihovo mišljenje ne dijeli i predsjednik SO Adnan Muhović.

On je za portal radija tvrdi da inicijatori jesu formalno predali zahtjev, ali da pravno nije ispoštovana procedura.

Naime, dokument koji je uručen u Skupštinsku službu, a koji je on primio u svojstvu, kako kaže, “dobrog domaćina“ ne ispunjava pravne akte koji bi zadovoljili uslove za sazivanje sjednice.

“Inicijatori su prije svega trebali da dokument predaju sekretaru Skupštine koji isti taj dokument zavodi i od tog momenta se računa vrijeme za zakazivanje. Sekretar to nije mogao da uradi jer je na bolovanju. Sama inicijativa osim potpisa odbornika za smjenu predsjednika, treba da sadrži i predlog dnevnog reda što je u ovom slučaju izostavljeno. Članom 23 poslovnika o radu Skupštine predviđeno je da Predlog o smjeni predsjednika Skupštine mora da sadrži razloge zbog kojih se predlaže razrješenje, što su obrazloženjem inicijatori i podnijeli. Ja jesam primio zahtjev jer sam bio u svom kabinetu, potpisao dostavnicu, ali, nije posao predsjednika Skupštine da se bavi poštom. Posao zavođenja u skupštinsku dokumenataciju obavlja sekretar Skupštine a on je, kao što je svima dobro poznato na godišnjem odmoru“, kazao je kratko za portal Muhović.

Prema informacijama portala Radija Petnjica sekretar sa bolovanja dolazi 1. marta kada će, prema objašnjenju Muhovića i početi procedura zakazivanja sjednice. Tada opet ide ista računica s početka teksta, 15 dana plus sedam i na kraju dolazimo do podatka da bi o smjeni provog čivjeka lokalnog parlamenta moglo da se raspravlja 23. marta.

Treba dodati da se juče predsjedništvo Bošnjačke stranke ogradilo od izjava Adnana Muhovića, koji je inače član predsjedništva, ali se nije složilo sa njegovom smjenom. Predsjedništvo smatra da je glavni krivac za loše odnose u petnjičkoj vladajućoj koaliciji zapravo lokalni DPS te da bi trebalo raditi na smirivanju tenzija.

Procjena je da je ovim tonom u saopštenju predsjedništvo BS htjelo da sugeriše da se o smjeni Muhovića ne raspravlja, da se nađe kompromis jer su lokalni izbori u novembru. Ovome treba dodati i činjenicu da loši odnosi u Petnjici na relaciji DPS – BS ima za posljedicu nerješavanje konkretnih problema u opštini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trn
Gost
Trn

Šta ste se , četnici, toliko uzrujali zbog Adnanovog ličnog mišljenja?
Od kad je to zabranjeno razmišljat?
On nije nikog lično uvrijedio!
Berane ima predsjednika SO Kikovića koji je otvoreni pristalica Pavla Đurišića kojem bi podigao spomenik u sred Berana! E to je 100 puta teže od Adnanovog iskrenog priznanja zbog čega ne voli Njegoša, pa niko ne traži njegovu smjenu!

Frki
Gost
Frki

Aj za trpejzi polako i razduzi onog opela.

Send this to a friend