Politika

Obilježen Dan Berana: Finasije konsolidovane, rezultati vidljivi

Svečanosti su osim rukovodstva opštine prisustvovali i predstavnici ministarstva,  ambasada, pobratimskih opština, vjerskih konfesija, političkih partija, predsjednici opština i Skupština opština, kao i predstavnici privredne i društvene djelatnosti kojima su povodom Dana opštine dodijeljena priznanja. Telegrame čestitki uputili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Nakon što su članice klape „O’ Dive belkanto“ intonirale himnu, prisutne je pozdravio predsjednik SO Berane, Goran Kiković. On je tom prilikom podsjetio da je 21. jula 1941. godine održana Skupština narodnog oslobođenja Sreza beranskog i naglasio da je ta Skupština bila izraz volje cijelog naroda.

„U Beranama je toga dana, kao rijetko prije pobijedila sloga, jedinstvo naroda i ljudi koji su bili od uticaja u tom teškom, ali ponosnom trenutku. Bili su to dani narodne sloge i jedinstva koji su tog veličanstvenog 21. jula 1941. godine monolitni u stroju i jednistveni u mišljenju: radikali i demokrate, komunisti i monarhisti, što bi narod rekao i mlado i staro, ratar i sudija, zanatlija i učitelj“, istakao je Kiković.

O sveukupnoj situaciji i budućim planovima lokalne samouprave govorio je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić ističući da je lokalna uprava u minulom periodu, bez obzira na brojne poteškoće, uspjela da konsoliduje finansije i ostvari zapažene rezultate u svim životnim oblastima.

„Vrijedi istaći da smo u prethodnom periodu, sa ogromnim naporom, uspjeli konsolidovati finansije, imajući u vidu loše zatečenu finansijsku situaciju koju su održavala ogromna zaduženja, kao i niz drugih problema koji su opterećivali normalno funkcionisanje naše lokalne uprave. Odgovornim odnosom, poštenim i neprestanim radom donijeli smo značajn broj odluka u SO, formirali dva preduzeća Benergo i Parking servis, i stvorili preduslove za izgradnju mini hidrocentarala na gradskim i drugim vodovodima“, kazao je Šćekić.

 Realizacijom ovih projekata, kako navode,  obezbijediće preko 300 hiljada prihoda na godišnjem nivou što u ovom momentu predstavlja 30 odsto kapitalnog budžeta Opštine, kao i nova radna mjesta. 

„Stvoreni su preduslovi da Berane u ovoj i narednih godina bude najveće evropsko gradilište, sa blizu dvadeset miliona investicionih ulaganja“, naglasio je predsjednik Šćekić i pojasnio da prečišćivač otpadnih voda sa kanalizacionom mrežom dužine 22 kilometra u okviru kojeg je i unapređenje vodosnadbijevanja grada, finasiran iz EU fondova, otvoreno gradilište sa ulaganjima od 13 miliona eura.

„Tu je i izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena licai privremeno raseljena lica na Rudešu. Vrijednost tih radova je četiri miliona eura, obezbijeđenih iz sredstava EU fondova i učešća Opštine. U toku je tender za izbor za izbor izvođača radova, dok je rok izgradnje kraj godine. Imamo blizu milion eura vrijednosti projekta Opštine i Turističe organizacije iz EU fondova za prekograničnu saradnju, što pokazuje kvalitet i organizovanost zaposlenih koji rade na tom polju, kao i saradnju sa Međunarodnim organizacijama, kojima upućujem veliku zahvalnost na prepoznavanju potreba građana Berana i finansiranju istih“, kazao je Šćekić, dodajući da Opština u pratnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore u narednih deset dana kreće sa rekonstrukcijom istočne tribine gradskog stadiona po UEFA standardima, kako bi se mogle odigravati utakmice međunarodnog karaktara.

Naglasio je da je u međuvremenu odrađeno dosta poslova kada je u pitanju vodosnadbijevanje i sanacija putne mreže i da se posebna pažnja poklanja oživljavanju privrednih subjekata.

„Imam posebnu obavezu da se zahvalim svim privrednim subjektima koji egzistiraju u našem gradu. Izdvojiću Rudnik uglja koji je u prethodne dvije godine uposilo oko 140 radnika, i značajno pomogao u pospješivanju privredne aktivnosti, kao i MAS-Desetka koja iz dana u dan na zadovoljstvo svih nas proširuje djelatnost i otvara nova radna mjesta, kao i ostali. Značajno je pomenuti investicije, domaćih investitora, na rekonstrukciji hotela Berane i hotela Lokve, koji će otvoriti prostor za nova radna mjesta i potpuno promijheniti turističku ponudu Berana“, istakao je predsjdenik opštine.

Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade „21. jul“. Ovo najveće opštinsko priznanje dobili su Stevan Labudović, filmski kamerman i fotograf, i Goran Šćekić, karikaturista. 

Uručene su i posebne nagrade na osnovu odluke koju je donio predsjednik opštine i to: bračnom paru Karen i Gerhard Švedes, profesorima njemačkog jezika, mjesnoj zajednici Beranselo, Milanu D. Šoškiću, tekstopiscu i komozitoru, Zoranu Lješnjaku, istaknutom poljoprivrednom proizvođaču i učenici Sanji Kastratović, pobjednici na državnim i međunarodnim takmičenjima iz matematike. 

U ime nagrađenih zahvalio se Goran Šćekić ističući da je posebno počastvovan što je dobio najveće priznanje opštine Berane.

Ovom prilikom prikazan je i film o Beranama, kao i dva kratka filma o dobitnicima 21. julske nagrade. 

U muzičkom dijelu programa pored klape „O’ Dive belkanto“ , nastupila je i operska pjevačica iz Nikšića Tijana Blečić, kao i vokalna solistkinja iz Berana Aleksandra Vujović. 

Program je vodila Irina Kastratović.

Send this to a friend