Politika

Obradović: Vlast je od Andrijevice napravila geto

„Šume su besomučno uništavane. Možemo samo da naslutimo ko je od toga imao koristi – Andrijevica i njeni stanovnici nijesu. Fabrike su zatvorene. U zimskom periodu često je ostajala bez struje“, rekao je Obradović.

On je kazao da se „nekada govorilo na Cetinje i na Andrijevicu“.

„Nedavno je ta mala varoš obilježila Dan opštine. Posjetio ju je predsjednik države, čestitke su uputili predsjednik Vlade i predsjednik parlamenta i drugi istaknuti državni funkcioneri. Svi se raduju tome što je u rad puštena mini hidrocentrala. Savjetuju kako treba na pravi način koristiti potencijal šuma. Upućuju na razvoj poljoprivrede. Imala je, gospodo, Andrijevica mini centralu još prije Drugog svjetskog rata. Strujom je snadbijevala hotel ’Šarovića’ i uličnu rasvjetu. Šume su racionalno korištene. Radile su fabrike. A onda je vlast na republičkom nivou riješila da kazni neposlušnu Andrijevicu i od nje napravila geto“, istakao je Obradović.

Dodao je da „o poljoprivredi ne možemo ni da govorimo“.

„Autističnu lokalnu vlast iz tog perioda i njenu ulogu je teško definisati. Konačno, nakon dugotrajnog brutalnog iscrpljivanja, uspjeli su da osvoje vlast u Andrijevici. Oni koji ne znaju da je Andrijevica još početkom prošlog vijeka imala hidrocentralu, kao najveće dostignuće, ističu izgradnju nove. Hvale se rekonstrukcijom gradskog trga. Pri tom ne pominju da ruše obilježje koje su njihovi prethodnici napravili. Da su sve vlasti koje su dolazile rušile obilježja prethodnika, danas bi Knjaževac bio pust. Čitamo emotivne poruke u kojima nam poručuju kako Andrijevica ima izuzetno prirodno bogatstvo koje je potrebno na mudar i održivi način valorizovati, kako bi se što prije omogućio bolji i kvalitetniji život građana“, rekao je Obradović.

On je istakao da je „izolacija u kojoj je Andrijevica bila dovela je do masovne migracije i da su mladi ljudi, bez mogućnosti da se zaposle i obezbijede egzistenciju, odlazili na sve strane“.

„Sve više Andrijevica postaje grad penzionera. Okolna sela su pusta. Pobjeda koalicije na lokalnom nivou je Pirova pobjeda. Previsoku cijenu je najljepša varoš u Crnoj Gori platila“, kazao je Obradović.

Send this to a friend