Politika

Od Konjevića traže da zabrani registraciju Socijaldemokrata

U dopisu koji je generalni sekretar SDP-a Borislav Banović juče uputio ministru Konjeviću navodi se da bi prihvatanje registracije nove stranke pod navedenim imenom predstavljalo kršenje zakona o političkim partijama.

“Povodom najave osnivanja nove partije, obraćam Vam se pozivom da obezbijedite poštovanje Zakona o političkim partijama, posebno člana 13. Naime, u medijima je najavljeno formiranje nove partije sa nazivom Socijaldemokrate Crne Gore. Nakon toga osnivači novog političkog subjekta pičeli su da isti naziv koriste u javnosti “, naglasio je Banović.

On je podsjetio da član 13 navedenog zakona u stavu jedan propisuje da se naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije. 

U stavu tri istog člana, napominje funkcioner SDP-a, propisano je da partija ukoliko smatra da suštinska sličnost sa nazivom partije koja traži registraciju „nedvosmisleno izaziva zabunu u javnosti” ima pravo na zaštitu imena partije koja već postoji.

“Jasno je da se članovi Socijaldemokratske partije već preko dvije decenije nazivaju socijaldemokratama i da su na taj način prepoznati i oslovljavani u medijima od devedesetih godina, kada su izvještavali o antiratnim aktivnostima i porukama socijaldemokrata, sve do današnjih dana”, naveo je Banović.

Kako je dodao, ukoliko bi se novom političkom subjektu omogućila registracija pod najavljenim imenom, to bi nedvosmisleno izazvalo zabunu u javnosti, uz kršenje člana 13 Zakona o političkim partijama.

“Kako biste spriječili očigledno kršenje navedenih zakonskih normi, očekujemo da nećete dozvoliti da se nova partija registruje pod imenom po kojem se prepoznaje politička partija registrovana prije više od dvije decenije”, istakao je Banović.

Dio funkcionera SDP-a predvođen Brajovićem, Vujicom Lazovićem i poslanicima Damirom Šehovićem i Mićom Orlandićem napustio je tu stranku zbog, kako su obrazložili, neslaganja sa politikom predsjednika Ranka Krivokapića.

Oni trenutno privode kraju proceduru za formiranje novog političkog subjekta. Osnivačka skupština Brajovićeve partije biće održana 31. jula, kada se očekuje i zvanično promovisanje imena novog političkog subjekta, dok je prvi kongres planiran za sredinu septembra.

Send this to a friend