Politika

Odbijen zahtjev za održavanjem vanrednog zasjedanja Skupštine Opštine Herceg Novi

Radman je pozvao opozicione odbornike da u što kraćem roku upotpune zahtjev.

“Zahtjev odborničkih klubova Socijalističke narodne partije SNP, Nove sprske demokratije NOVA, Pokreta za promjene PzP, Socijaldemokratske partije SDP, Demokrata, Novske liste i Građanskog saveza za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine povodom odobrene prodaje Instituta “Simo Milošević” nije podnešen u skladu sa Poslovnikom Skupštine i Statutom Opštine”, navodi se u odgovoru Radmana odborniku Danijeli Đurović, koja je ovlašćeni predstavnik predlagač, prenosi Mina.

Zahtjevom koji je potpisalo 15 odbornika traži se sazivanje vanredne sjednice u ponedjeljak, sa jednom tačkom – razmatranje novonastale situacije vezano za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” i usklađenost sa prethodnim zaključcima Skupštine Opštine.

Povod za inicijativu je to što su, kako je saopšteno, postojeći zaključci lokalnog parlamenta u suprotnosti sa zaključcima Savjeta za privatizaciju i Vlade o prodaji većinskog paketa akcija Instituta.

Radman je saopštio da da primljeni zahtjev nije u skladu sa Poslovnika Skupštine, u kojem se navodi da podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative za sazivanje sjednice dostavlja materijal o pitanju zbog kojeg traži sazivanje sjednice Skupštine, najmanje 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice.

“Razlog sazivanja sjednice suprotan je članu 36. Statuta Opštine, jer se zahtjeva izjašnjenje o pravnoj stvari van nadležnosti lokalne samouprave, odnosno Skupštine. U vjeri da manjkavosti zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice nijesu učinjene sa prethodnom namjerom, da se odbijanje ovakvog zahtjeva pogrešno interperetira kao neodgovoran odnos prema ovom, za lokalnu samoupravu, i te kako važnom pitanju, upućujem vas da u što kraćem roku upodobite zahjev sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom“, poručio je Radman opozicionim odbornicima.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odobrio je prošle sedmice prodaju 56,48 odsto kapitala u Institutu „Simo Milošević” konzorcijumu IWG za oko deset miliona eura.

Savjet je usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima tendera za prodaju akcijskog kapitala u Institutu, sa Predlogom ugovora o kupoprodaji akcija.

U pregovorima sa International Wellness Group Limited, koja je jedina dostavila ponudu, Tenderska komisija je usaglasila osnovne elemente ugovora koji uključuju prodajnu cijenu od oko 10,03 miliona eura za 56,48 odsto akcijskog kapitala i obavezu ponuđača da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja društva.

Time će se, kako se dodaje, podići kvalitet sadržaja na četiri zvjezdice i Vile Galeb na pet zvjezdica. Ponuda uključuje i investiciju u medicinsku opremu od deset miliona eura, u skladu sa Investicionim planom

Send this to a friend