Politika

Odbor za međunarodne odnose 9. septembra o rezoluciji o NATO-u

Vlada je u četvrtak podržala rezoluciju, ocjenjujući da je veoma bitno da se debata i dijalog o NATO integracijama prenese i u parlament.

“Time se Vlada uključuje i podržava aktivnostui Skupštine, smatrajući da je u predstojećem periodu veoma bitno da se debata i dijalog o NATO integracijama prenese i u parlament, kao dio debate u crnogorskom društvu“, rekao je nacionalni koordinator Vesko Garčević, nakon sjednice vlade.

Kako je naveo, u Vladi smatraju da će debata u parlamentu jasno pokazati da izglasavanjem rezolucije, u Skupštini postoji jasna i nedvosmislena većina poslanika koja podržava integracije u NATO.

Rezolucija ima devet tačaka i u svakoj se posebno naglašava značaj evroatlantskih integracija Crne Gore, ali se ne precizira način na koji bi Crna Gora trebalo da donese odluku o NATO.

Navodi se da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.

Članstvo u NATO dodatno će se, kako se ocjenjuje, ojačati međunarodni politički položaj države.

“Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu bezbjednost”, kaže se u predloženoj rezoluciji.

Rezolucijom se pozivaju nadležne državne institucije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da u okviru svojih nadležnosti dodatno pojačaju aktivnosti u cilju kvalitetne i pune realizacije integracione agende.

“Članstvom u NATO želimo biti aktivan činilac trajnog osiguranja mira, stabilnosti i sigurnosti za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju, koja može odgovoriti savremenim i budućim bezbjednosnim izazovima kakvi su organizovani kriminal, korupcija, terorizam, vjerski i nacionalni ekstremizam, sajber kriminal”, navodi se u rezoluciji.

Punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje, kako se ističe, dio porodice zemalja koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokratiju.

“To ce biti važan podsticaj za ubrzanje i uspješan završetak pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji”, kaže se u dokumentu.

Prijedlog rezolucije potpisali su poslanici Demokratske partije socijalista Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhožić, Predrag Sekulić i Obrad Stanišić.

Dokument su potpisali šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Borislav Banović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poslanik Bošnjacke stranke Suljo Mustafić i predstavnik albanskih stranaka Nik Đeljošaj.

Send this to a friend