Izbori 2012 Politika

Odbor za međunarodne odnose podržao Rezoluciju o NATO integraciji

Višesatna rasprava bila je prilika da se ponove jasni i poznati stavovi zagovornika i protivnika NATO-a, prenosi Radio Antena M.

Prema mišljenju potpisnika predloga Rezolucije, NATO je najvažnije pitanje u Crnoj Gori. Milutin Simović iz DPS-a kaže da je ohrabrujuće to što je 49 poslanika potpisalo tekst, a ističe da je još više onih koji podržavaju.

“Bližimo se zahtjevnoj dvotrećinskoj većini”, saopštio je Simović iako je za usvajanje na plenumu potrebna je prosta većina. 

Nezavisni poslanik Goran Danilović smatra da o Rezoluciji ne bi trebalo raspravljati prije pozivnice iz NATO-a.

“Molim Vas da odustane od Rezolucije jer nećete impresionirati NATO zemlje jer oni znaju koliko poslanika u Parlamentu podržava NATO. Mislim da im to nije dovoljno jer su tražili da bude natpolovična većina građana za NATO”, istakao je Danilović.

Milan Knežević iz Demokratske narodne partije kaže da je dokument anticrnogorski jer, po njegovim riječima, duboko dijeli Crnu Goru i usmjeren je protiv većine građana koji su protiv NATO-a.

Veći dio opozicije i danas ponavlja da bi odluka o članstvu trebalo da se donese na referendumu. 

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene napominje da njegova partija od osnivanja podržava učlanjenje u NATO. Zato su, kaže, predložili amandmane. 

Jedan od njih je, ističe Pavlović, da Parlament insistira da što prije budu ispunjeni zadaci koje nam je postavio Brisel a drugi je da se legitimnost odluke o članstvu traži na referendumu.

“Glasaćemo za Rezoluciju ako se usvoje naši amandmani”, poručuje Pavlović.

Poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić naglašava da je Rezolucija prilika da stranke, koje u političkim agendama podrazumijevaju NATO integraciju, potvrde svoj stav glasajući za dokument.

“Naravno, Rezolucija ostavlja prostor da se neke stvari amandmanski mogu doraditi”, kazao je Nuhodžić.

Opoziciona partija koja jasno i bez zadrške podržava NATO integraciju i Rezoluciju je Pozitivna. Darko Pajović ističe da nije protiv održavanja referenduma te da bi se o tom moglo razgovarati ali da pitanje referenduma ne morfa da bude dio dokumenta o kojem se danas raspravlja. Pajović poziva opozicione kolege da, kako kaže, dobro razmisle o Rezoluciji.

Odbor za međunarodne odnose usvojio je Rezoluciju sa osam glasova vladajuće koalicije i Pozitivne. Tri poslanika iz DNP, SNP i Kluba nezavisnih poslanika bili su protiv a Koča Pavlović uzdržan.

Rasprava na plenumu zakazana je za 15. septembar.

 

Send this to a friend