Politika

Ove dame žele vlast: Podjela zanimanja na “ženska” i “muška” nanose štetu

“Činjenica je da su tradicionalni partijarhalni stavovi i predrasude prema ženama i danas razlog njihovog neravnopravnog tretmana u društvu i porodici. Sprovedena istraživanja govore da veći broj djevojaka upisuje fakultete i češće ih završava, jer su upornije i odgovornije. Međutim, prilikom zapošljavanja, momci i djevojke nemaju jednake mogućnosti, iako Zakon o rodnoj ravnopravnosti podrazumijeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, jednak položaj i jednake mogućnosti u ostvarivanju svih prava i sloboda, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata svog rada”, kaže ona za CdM.

Shvatanje da se zanimanja dijele na „muška“ i „ženska“ i dalje nanosi veliku štetu ženama, što se prije svega ogleda u često drastičnim razlikama u prosječnim primanjima između ove dvije izmišljene kategorije, naglašava Đurašković.

“Međutim, u okviru ovog problema postoji fenomen za koji smatram da dodatno otežava pozicioniranje žena na visoke funkcije. Rukovodeće pozicije u državnom i privatnom sektoru i dalje se smatraju muškim, i, nažalost, potrebno je da žene prilikom zapošljavanja citiraju odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti kako bi bile zapošljene i zauzele makar mali udio funcija na visokim mjestima. Umjesto da se međusobno zajedničkim naporima i solidarnošću podstiču na napredovanje i ambicioznost, žene često osjećaju da za napredak na poslu moraju da se bore sa drugim pripadnicama istog pola, i to samo za taj mali broj mjesta na kojima su već žene, a ne za ukupan broj visokih funkcija u firmi ili instituciji. Neće biti većih pomaka naprijed dok se ne udružimo. I to je ono što Demokratski Front podstiče sada, i nastaviće da radi i na vladajućoj poziciji”, kaže ona.

Bez ekonomske nezavisnosti žene nema napretka društva. Zato DF, ističe Đirašković, ima niz rješenja, koja uključuju:

–       Otvaranje centara za žensko preduzetništvo;

–       Nuđenje povoljnih kreditnih linija za žensko preduzetništvo sa grejs periodom od dvije do pet godina;

–       Davanje bespovratnog početnog kapitala u iznosu od 1000 eura za osnivanje malih ženskih biznisa;

–       Uvođenje značajnog broja mjera za podsticanje poslodavaca na zapošljavanje samohranih majki;

–       Osnivanje održivog alimentacionog fonda;

–       Obezbjeđivanje socijalne penzije u iznosu od 150 eura mjesečno, koja bi bila namijenjena nezapošljenim ženama sa navršenih 60 godina života;

–       Organizovanje servisa za čuvanje djece (tzv. bebisiting) koji bi bio dostupan 24/7;

–       Obezbjeđivanje dvogodišnjeg porodiljskog odsustva ženama koje rode treće, kao i svako sljedeće dijete;

–       Osnovaćemo fond za naknadu štete žrtvama nasilja

–       Zalaganje za veće učešće žena na mjestima odlučivanja – od lokalnog do nacionalnog nivoa – zaključuje ona.

 

Send this to a friend