Politika

Pajović sa Drobničem: Skupština Crne Gore od 2. juna usvojila 132 pravna akta

Pajović je izrazio zadovoljstvo što su u ove četiri godine, tokom manadata ambasadora Drobniča odnosi Crne Gore i Evropske unije otpočeli kvalitetniju fazu koja i institucionalno i suštinski podrazumjeva najviši mogući nivo odnosa koje EU ima sa državama ne-članicama.

“Predsjednik se zahvalio i na podršci Skupštini Crne Gore tokom ovih godina, koja je donijela niz novih zakona koji su omogućili otpočinjanje ali i nastavak pregovora Crne Gore sa EU, od seta zakona vezanih za pravosuđe, sudstvo, tužilaštvo do seta izbornih zakona, što je značajno uticalo na dalju demokratizaciju društva”, saopšteno je iz Pajovićevog kabineta.

Drobnič je naglasio da su ove četiri godine dobar momenat da se napravi analiza ostvarenih rezultata i istakao da se pokazalo koliko je bila pravilna odluka EU da se otvore pregovori sa Crnom Gorom krajem 2012. godine.

Sagovornici su izrazili nadu da će ispunjavanje obaveza iz Sporazuma između vlasti i opozicije, rezultirati održavanju fer i slobodnih izbora.

Pajović je informisao i o intenzivnim aktivnostima Skupštine u nepunih dva mjeseca, gdje je Skupština od 2. juna ove godine usvojila 132 pravna akta, a da se do kraja ove nedelje planira usvajanje još 21 prijedlog zakona.

Što se tiče ispunjavanja obaveza iz Sporazuma, Pajović je dodao da je Administrativni odbor Skupštine Crne Gore poslao Skupštini prijedloge za imena članova Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni process, Privremenog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, kao i prijedloge članova Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije, a shodno članu 64b Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Send this to a friend