Politika

Pavićević: Ključ će iskorijeniti korupciju u obrazovanju

„Svi znamo ko su vlasnici privatnih univerziteta u Crnoj Gori. Kao najveća i najstarija ustanova Univerzitet Crne Gore mora imati ulogu predvodnika i ostvariti saradnju sa drugim ustanovama u cilju stvaranja sto boljeg kvaliteta kadrova“, kazala je ona.

Ona je navela da će se zalagati za gradnju novih vrtića i povećanje obuhvata djece u predškolskom obrazovanju, poboljšanje uslova u školama, reformu školske nastavne programe, razvijanje srednje škole u skladu sa regionalnim i lokalnim potrebama, te poboljšanje studenstkog standarda.

„Punu pažnju posvetićemo djeci sa smetnjama u fizičkom i mentalnom razvoju, u cilju osposobljavanja za što samostalniji život u zajednici koja ih prihvata, uvažava i čini sve da im omogući da budu njen sastavni dio“, kazala je Pavićević.

Najavila je i formiranje fond za stipendiranje najtalentovanije djece, kao i programe podrške za inovativne srednjoškolce i mlade naučnike.

„Crna Gora ne smije da dopusti situaciju u kojoj njeni svršeni visokoškolci stečeno znanje ne mogu da valorizuju na svom tržištu rada, u svojoj zemlji. Crnoj Gori je potrebna temeljna reforma obrazovanja koja, prije svega, podrazumijeva veće ulaganje u tu oblast i iskorjenjivanje korupcije.Radićemo na temeljnoj reformi obrazovanja kako bi se dostigao respektabilan međunarodni nivo. Da bismo to postigli, povećaćemo ulaganja u obrazovanje, afirmisaćemo nastavničko zanimanje, a rad nastavnika biće adekvatno vrednovan i nagrađen uz omogućavanje kontinuiranog usavršavanja. Standard zaposlenih u prosvjeti biće stalno poboljšavan, a uslovi rada unapređivani“, zaključila je Pavićević. 

 

Send this to a friend