Politika

Pavlović: Drobničeve izjave paušalne

Potpredsjednik te stranke, Koča Pavlović, koji je i član Odbora za evropske integracije, uputio je Drobniču javno pismo, povodom njegove nedavne ocjene o reformama u Crnoj Gori.

„Neposredni povod ovog javnog obraćanja jeste Vaša nedavno izrečena ocjena čija je suština (prema medijskim navodima) da je proces crnogorskih reformi zadovoljavajući, i da je najviše rezultata postignuto u vladavini prava“, naveo je Pavlović, prenosi MINA.

PZP, kako je kazao, smatra da ta i slične paušalne ocjene nanose veliku štetu naporima koje ta stranka stalno ulaže nebi li Crna Gora došla do konkretnih rezultata u borbi protiv krupnog kriminala, i protiv visoke korupcije u vrhovima režima. 

“Takvim neutemeljenim ocjenama Misija na čijem ste čelu preuzima ulogu aktivnog saučesnika aktuelnog režima, u njegovom poslu pravljenja privida o tobožnjem napredovanju u sferi vladavine prava”, ocijenio je Pavlović.

On je u pismu Drobniču kazao da godinama traje kontinuirani šverc cigareta i drugih ilegalnih roba preko granice sa Kosovom, u reonu prevoja Kula u opštini Rožaje. 

“Dok se taj šverc još držao u tajnosti, 2011. godine, duvanska mafija je likvidirala načelnika rožajske policije Ernada Kalača, koji se spremao da objelodani i dokumentuje taj kriminal. To što je ubistvo šefa policije zataškano od strane nadležnih organa, i usput prikazano kao samoubistvo – to iluistrativno svjedoči o povezanosti duvanske mafije, bezbjednosnih struktura i pravosuđa”, rekao je Pavlović.

On je podsjetio da se nedugo potom pojavio hrabri svjedok i jedini „zviždač“ o švercu cigareta, Muharem Fejzić, koji je javno znio detalje, Tužilaštvu ponudio dokaze i imenovao ključne aktere šverca sa crnogorske strane, a među njima policajce granične policije i inspektore ANB. 

“Bilo je to početkom 2013, i od tada crnogorsko tužilaštvo (kako samo tvrdi) vrši izviđaj povodom javno iznijetih tvrdnji o švercu cigareta ka Kosovu. Fejzić je ubrzo nakon toga, jedne večeri bio napadnut i kidnapovan, a potom odveden na Kosovo gdje je psihički i fizički zlostavljan i ozbiljno povređivan”, podsjetio je Pavlović.

On je dodao da je duvanska mafija pokazala da je iznad zakona i da je u koaliciji sa nadležnim. 

“Sud u Bijelom Polju je današnjom presudom stavio državni pečat na taj triumf duvanske mafije. Osudio je Fejzića, hrabrog „zviždača“ koji je rizikovao glavu, i kaznio ga sa 14 hiljada EUR zbog iznošenja neistinitih tvrdnji o švercu cigareta”, kaže se u saopštenju Pavlovića.

Kako se dodaje Fejzić je danas ouđen, “iako Tužilaštvo i dalje navodno izviđa njegove tvrdnje, evo već duže od dvije godine”.

“Slučaj Fejzića je paradigmatičan, on iluistrativno pokazuje da Crna Gora nije mrdnula niti pedalj u pravcu dekriminalizacije bezbjednosnog sektora, pravosuđa i čitavog društva. I ne samo to, Fejzićev slučaj svjedoči da je današnje stanje gore nego prije par godina, i da je organizovani kriminal u međuvremenu pobijedio državu i stekao pravo građanstva”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim navodima, trijumfalizam kriminalnih struktura i bahatost njihovih saradnika iz reda korumpiranih zvaničnika, direktna su posljedica neutemeljenih pohvala koje učestano dolaze od administracije koju Drobnič predstavlja u Crnoj Gori.

“Dozvolite mi da Vas javno pitam gdje sagledavate napredak Crne Gore u ovom konkretnom slučaju Fejzića? U dvogodišnjoj policijskoj istrazi njegove otmice i zlostavljanja? U beskonačnom izviđaju koje Tužilaštvo vodi o švercu cigareta prema Kosovu? Možda u ovoj sramnoj presudi bjelopoljskog suda”, dodaje se u pismu.

Pavlović je kazao da je Fejzić vjerovao u evropske tvrdnje da je kucnuo čas za dekriminalizaciju društva i da će on i njegova porodica biti zaštićeni od mafijaške osvete. 

“Zbog te lakovjernosti oni su se nedavno morali skloniti iz Crne Gore. I kao što vidite, gospodine ambasadore, Fejzići nijesu jedine izbjeglice. Hiljade Bošnjaka sa sjevera Crne Gore se iseljava zbog nepravde, zbog kriminala, i zbog siromaštva koje je nastalo kao rezultat sistematske pljačke tog bogatog regiona”, rekao je Pavlović.

PZP, poručio je, smatra da nedavna izjava Drobniča, i slične izjave administracije koju predstavlja, izvjesno neće doprinijeti buđenju izgubljene nade u promjene, i neće doprinijeti smanjenju želje za iseljavanjem iz Crne Gore, naprotiv.

 

Send this to a friend