Politika

Pavlović: Grbović hoće u ambasadore a ne zna nijedan strani jezik

Naime, na 57. sjednici Odbora za MOI, održanoj u petak, 26. juna, parlamentarna većina je podržala imenovanje Damira Grbovića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bernu.

“Po saznanjima koja imam, a sa čime sam Vas upoznao na sjednici Odbora, Grbović (bivši komercijalista jedne rožajske firme, a potom dugogodišnji dopisnik TVCG iz Rožaja) ne govori aktivno niti jedan strani jezik. Makar niti jedan od jezika koji se govore u Švajcarskoj i koji se koriste u diplomatskoj komunikaciji. Kao što svi dobro znate, Grbović ne posjeduje, niti je ponudio na uvid, bilo kakvu diplomu ili slično uvjerenje o aktivnom znanju nekoga od stranih jezika, kojom bi tu moju javno izrečenu sumnju otklonio”, kazao je Pavlović.

Naglašava da je posrijedi politička trgovina.

“Ja sam i na sjednici Odbora, a i sada ukazujem na zbilja nedopustivu praksu partijske trgovine koja za rezultat ima takav nonsens – da se za ambasadora Crne Gore u bilo koju zemlju šalje osoba koja aktivno ne govori makar jedan od jezika diplomatske komunikacije, ako već ne govori jezik zemlje u koju odlazi da predstavlja našu državu! Podsjećam Vas da je ova nedopustiva odluka u dobroj mjeri rezultat prakse koja nije utemeljena u Poslovniku Skupštine, koju je samovoljno uveo predsjednik Odbora, a po kojoj se saslušanja kandidata za ambasadore obavljaju na zatvorenim sjednicama Odbora za MOI”, istakao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ova protivposlovnička praksa predsjednika Odbora ima za cilj da se od crnogorske javnosti sakrije nekompetentnost kandidata, koje za ambasadore Crne Gore predlaže predsjednik Filip Vujanović.

“Želim da Vas ovim putem javno i zvanično pozovem da pomognete da se ta protivposlovnička praksa tajnih saslušanja kandidata za ambasadore odmah ukine. Računam na vašu savjest i odgovornost, i očekujem da će crnogorska javnost pri prvoj narednoj prilici, na već sljedećoj sjednici Odbora, moći da provjeri da li kandidat za ambasadora govori engleski, njemački, francuski jezik, ili makar jezik države u koju odlazi da službuje. Crna Gora ima veliki broj mladih i obrazovanih osoba koje posjeduju aktivno znanje stranih jezika. Sramota je da nas po Svijetu predstavljaju „ambasadori sa posebnim potrebama”, koji sa administracijama zemalja u kojima službuju komuniciraju preko prevodioca“, poručuje Pavlović.

Send this to a friend