Politika

Pažin: Rezultati Ministarstva pravde ambiciozni i za evropske administracije

On se sa saradnicima danas susreo sa predstavnicima crnogorskih medija i, nakon osvrta na ključne aktivnosti iz programa Ministarstva pravde za prethodni period naveo aktivnosti  za period koji je pred nama, od kojih su zaokruživanje zakonodavne reforme i izgradnja novih institucija prepoznate kao prioritetne.

“On je upoznao novinare sa dinamikom uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva i donošenjem odluke o broju potrebnih specijalnih tužilaca, kao i sa dinamikom uspostavljanja Agencije za sprječavanje korupcije koja podrazumijeva izradu velikog broja podzakonskih akata i ispunjavanje tehničkih preduslova za uspješno funkcionisanje nove agencije”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kad je riječ o reformi pravosuđa, ministar Pažin se pozitivno osvrnuo na efikasnost sistema, navodeći da je zadovoljan statističkim izvještajem Sudskog savjeta koji je po prvi put izrađen prema metodologiji koju je preporučio Sepež (SEPEJ). 

“U istom kontekstu, ukazao je na značaj izrade zakona o obrazovanju u pravosuđu kao jednoj od aktivnosti kojoj će biti posvećena dužna pažnja u cilju snaženja, ne samo efikasnosti pravosuđa, već i kvaliteta postupka i presuda”, stoji u saopštenju.

Novinari su se interesovali za rad Evropskog suda za ljudska prava i poziciju Crne Gore pred tim sudom. Ministar Pažin je u tom kontekstu iskazao zadovoljstvo zbog trenda smanjenja predstavki protiv Crne Gore pred ovim sudom u tekućoj godini. 

U otvorenom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o medijskom izvještavanju, stepenu otvorenosti institucije kao i permanentnoj potrebi da se postigne ravnoteža između zaštite prava ličnosti i potrebe javnosti da zna.

 

Send this to a friend