Politika

Pažin zatvorio “Evropski kafe”: Pravna sigurnost srž vladavine prava

Pažin se u svom obraćanju, na temu “Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi”, osvrnuo na teoretski koncept vladavine prava, ističući značaj adekvatnog tumačenja pravnih normi i obrazovanja pravnika uz naglasak na poznavanje sudske prakse Evropskog suda u Strazburu. 

“Ja vidim nevladine organizacije kao partnere u procesu uspostavljanja sistema vladavine prava“, rekao je Pažin.

Ministar je sa predstavnicima nevladinih organizacija razgovarao o pitanjima koje su oni otvorili, a koja su se odnosila na sankcionisanje nasilja u porodici, unapređenje sistema borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala i drugim različitim  pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Evropski kafe je otvorila Daliborka Uljarević uz osvrt na Izvještaj o Crnoj Gori za 2015, koji je sačinila Evropska komisija. 

“Izvještaj EK svake godine sve zainteresovane strane u crnogorskom društvu vidi na različite načine, ali se u jednom svi slažu: što se više proces evropskih integracija Crne Gore produbljuje, tako i «skener» EK detaljnije dijagnosticira crnogorsko društvo“, rekla je Uljarević.

Ona je naglasila da ovogodišnji izvještaj predstavlja u mnogim oblastima opomenu i da je jasno iz njega da u 2016. godini, izostanak mjerljivih rezultata neće imati toliko razumijevanja od strane EK.

“Puna odgovornost za produkciju tih rezultata leži na vlastima i institucijama koje moraju pokazati konačno da su sposobne da rade profesionalno i bez političkih uticaja kao što je to sada slučaj“, naglasila je Uljarević.

Evropski kafe na temu “Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi“ bio je  završni događaj ovog tipa u 2015. godini koji je CGO kvartalno organizovao sa predstavnicima crnogorskih institucija, pregovaračkih struktura, institucija EU i diplomatskog kora. 

Tako su tokom 2015, u prethodna tri kvartala, organizovana tri sastanka na kojima su gosti bili: ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori.

“Cilj ovih sastanaka je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva, na jednoj strani i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih eksperata, na drugoj strani  i inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, a kroz diskusiju predstavnika NVO u Crnoj Gori i različitih aktera procesa“, kazali su u CGO-u.

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika organizacija civilnog društva.

Send this to a friend