Politika

Pejanović Đurišić: Crna Gora nastavlja da učestvuje u operacijama i misijama širom svijeta

Ona je upriličila prijem za pripadnike Vojske Crne Gore koji su učestvovali u različitim UN međunarodnim mirovnim misijama.

U  svom obraćanu Pejanović-Đurišić istakla je značaj učešća Vojske Crne Gore u mirovnim misijama UN-a.

“Naša posvećenost doprinošenju uspostavljanja i jačanja mira i stabilnosti u svijetu je pokazana odmah nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Tada smo učestvovali u mirovnoj misiji UN u Liberiji i Angoli, i tokom ovog perioda 11 oficira Vojske Crne Gore služilo je u ovoj misiji. Pored toga, deset kontigenata Vojske Crna Gora je učestvovalo u međunarodnoj operaciji “ISAF“, a trenutno drugi kontigent sa 17 pripadnika VCG učestvuje u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, koju je Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno podržao u formi Rezolucije UN 2189”, istakla je Pejanović-Đurišić.

Šef UNHCER-a Mustafa Server Čajlan naveo je da su mirovne misije Ujedinjenih nacija otpočele 1948. godine, kada je Savjet bezbjednosti dao saglasnost za slanje vojnih posmatrača UN-a na Bliski istok i od tada su Ujedinjene nacije uspostavile 71 mirovnu operaciju – u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Evropi i na Bliskom istoku. Danas oko 125.000 žena i muškaraca obavlja službu u 16 mirovnih misija širom planete. 

“Nikada nije bilo potrebe da mirovne snage Ujednjenih nacija intervenišu u Crnoj Gori, što na žalost nije bio slučaj u regionu. Sukobi na Balkanu s kraja 20. vijeka naveli su Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da odobri sedam mirovnih operacija sa zadatkom da spriječe obnovu nasilja i izgrade dugoročnu stabilnost. Zahvali smo Crnoj Gori za kontinuiranu podršku i doprinos plemenitom cilju očuvanja mira u svijetu”, naveo je on.

Pejanović Đurišić se, u svoje lično ime i u ime Ministarstva odbrane, zahvalila pripadnicima Vojske Crne Gore koji su do sada uzeli učešće u međunarodnim mirovnim operacijama, naglašavajući njihovu profesionalnost, posvećenost i hrabrost iskazanu tokom izvršavanja dužnosti u nestabilnim i opasnim okruženjma. 

Takođe, ona je izrazila priznanje svim hrabrim ljudima koji su izgubili živote trudeći se da svijet učine boljim mjestom za život.

 

 

Send this to a friend