Politika

Pejanović Đurišić: Crna Gora nastavlja sa reformom vojnog i bezbjednosnog sektora

Pejanović Đurišić je izrazila zadovoljstvo posjetom predstavnika Višegradske četvorke Crnoj Gori, ocjenjujući je odličnom platformom za otvorene razgovore sa partnerima o aktuelnim spoljno-političkim pitanjima  i razmjenu mišljenja o perspektivi evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, upoznala sagovornike sa ostvarenim rezultatima u procesu reformi sistema odbrane u Crnoj Gori, dinamičnim tokom intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO, kao i sa planiranim aktivnostima koje je Ministarstvo odlučno da sprovede kako bi se proces što uspješnije realizovao. 

“Posebno je istakla značaj doprinosa Crne Gore međunarodnom miru, učešćem pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama, čime potvrđujemo da je VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti”, stoji u saopštenju.

Sagovornici su pozitivno ocijenili ostvareni napredak Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u sprovođenju reformi sistema odbrane i dostizanju NATO standarda. 

“Posebno su pozdravili proaktivnu ulogu Crne Gore na Zapadnom Balkanu, ističući da bi članstvo Crne Gore u Alijansi doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu. Oni su izrazili spremnost da,  u posljednjoj fazi integracije u NATO, Crnoj Gori pruže neophodnu podršku u cilju dobijanja poziva za članstvo do kraja 2015. godine, posebno u oblasti povećanja podrške javnosti. Kazali su da je pitanje stabilnosti ključni izazov Zapadnog Balkana, zbog čega Višegradska četvorka ističe značaj implemetacije politike otvorenih vrata u NATO i EU”, piše u saopštenju.

Sastanku sa predstavnicima Višegradske četvorke prisustvovali su i ambasadori zemalja članica.

 

Send this to a friend