Politika

Pejanović Đurišić: Crna Gora opredijeljena da ispuni sve preduslove za NATO

Ona je u nastavku posjete Sjedinjenim Američkim Državama razgovarala sa Karen Donfrid, predsjednicom German Marshall Fund-a (GMF) i savjetnikom za bebjednost i odbrambenu politiku u GMF-u Derekom Šoleom.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Pejanović Đurišić, upoznala sagovornike sa rezultatima u implementaciji reformi u ključnim oblastima koje su ocijenjene kao prioritetne -vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma vojnog i bezbjednosnog sektora i jačanje javne podrške. 

“Naglasila je čvrstu opredijeljenost Crne Gore da ispuni sve preduslove kako bi do kraja 2015. godine uslijedio poziv za članstvo i apostrofirala da je izvjesna perspektiva članstva Crne Gore značajna i sa aspekta jačanja stabilnosti regiona zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju, prenosi MINA.

Pejanović Đurišić je rekla da očekuje da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u konačnoj fazi integracija. 

Navodi se da su Donfrid i Šole ocijenili da je Crna Gora izuzetno napredovala na putu ka punopravnom članstvu u NATO i istakli važnost kontinuirane implementacije postavljenih prioriteta. 

Saglasili su se da bi članstvo Crne Gore doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu i na toj liniji obećali podršku u posljednjoj fazi integracije Crne Gore u NATO.

Pejanović Đurišić razgovarala i sa kongresmenom Majklom Tarnerom kome se zahvalila na snažnom angažovanju i promociji interesa Crne Gore u Kongresu. 

Sagovornika je informisala i o aktivnostima u okviru fokusiranog i inteziviranog dijaloga sa NATO. 

“Tarner, koji je i predsjednik Parlamentarne Skupštine NATO, afirmisao je ostvareni napredak Crne Gore na putu ka Alijansi naglašavajuci punu podrsku Parlamentarne Skupstine politici otvorenih vrata NATO”, navodi se u saopštenju.

Pejanović Đurišić razgovarala i sa koopredsjedavajućim crnogorskog kokusa, kongresmenom Dag Lamborn koji je saopštio posvećenost promociji ostvarenog napretka Crne Gore u svim oblastima. 

On je, kako se navodi, kazao da članovi Kokusa redovno sumiraju postignute rezultate koji preporučuju Crnu Goru za što skorije članstvo u Alijansi. 

“Pejanović Đurišić i Lamborn razgovarali su i o daljim vidovima i modalitetima podrške Kongresa evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Snažnu podršku da Crna Gora bude pozvana u NATO do kraja godine uputio je i senator Ben Kardin”, ističe se u saopštenju.

Pejanović Đurišić održala je i predavanje na Univerzitetu Džordžtaun na temu „Proširenje NATO i EU: Izazovi za novu Evropu“. 

Ona je nakon predavanja, sa studentima posdiplomskih studija Škole međunarodnih odnosa, razgovarala o aktuelnim bezbjednosnim, političkim i socio-ekonomskim pitanjima u svijetlu trenutnih dešavanja u Istočnoj Evropi i refleksiji na region.

Pejanović Đurišić potencirala je da jedino integracija svih zemalja i usvajanje standarda EU može doprinijeti trajnom miru, stabilnosti i ekonomskom napretku regiona.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lex
Gost
Lex

Glavni predoslov za NATO kao
Glavni predoslov za NATO kao i za EU je vladavina prava.Gospođo ministarko vi lično ste protiv toga , jer ne date da vaš muž odgovara zbog finansijsskih zloupotreba u Montenegroairlinnes.To zna cijela Crna Gora.Dakle,ovo su neiskrene izjave i bolje bi bilo da ih ne dajete.

shark
Gost
shark

U Nato hoće samo oni što su 1941′ talijane priganicama dočekali
U Nato hoće samo oni što su 1941′ talijane priganicama dočekali

MNjEnje
Gost
MNjEnje

ja sam građanin Crne Gore paja sam građanin Crne Gore pa se ne sjećam da sam se opredijelio za NATO. ne poznajem nikoga ko je ikad imao izbor po tom pitanju. za NATO su se opredijelili oni ljudi koji nas godinama srozavaju na svakom polju radi sopstvene koristi i sad treba da im vjerujemo na riječ a da oni djeluju… Više »

Pomalo Lud
Gost
Pomalo Lud

I za EU i za NATO treba daI za EU i za NATO treba da ispunimo gomilu njihovih zahtjeva. Da li su oni božanski primjeri savršenstva pa nema potrebe da mi od njih tražimo da i oni ispune neki preduslov. Onako usput da napomenem, sjećam se vremena kada su u USA bili brojni restorani sa znakom zabranjeno za crnce i… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Crna Gora nije a vas nekoliko
Crna Gora nije a vas nekoliko iz vr`a DRPSa morate.

Send this to a friend