Politika

Pejanović-Đurišić: Sektor Ministarstva odbrane i Vojske već su u NATO-u

Skupštinski odbor usvojio je danas izvještaje o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva odbrane kao i o stanju u Vojsci za prošlu godinu, sa zaključcima tog skupštinskog tijela, dok su uzdržani bili poslanici Socijalsitičke narodne partije, Snežana Jonica i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović.

Pejanović Đurišić rekla je da su u prethodnoj godini u Ministarstvu i VCG nastavljene intenzivne ukupne reforme, razvojem relevantnih vojnih sposobnosti za izvršavanje misija odbrane, kao i preuzimanje obaveza iz okvira budućeg punopravnog članstva u NATO, prenosi MINA.

Ona je kazala da su postignuti rezultati značajan doprinos ukupnom jačanju bezbjednosti Crne Gore i napretku ka evroatlantskim integracijama.

“U prošloj godini odbrambena saradnja realizovana je saradnjom sa 20 država, kao i kroz regionalne inicijative, a pripadnici vojske učestvovali su u 23 međunarodne vježbe. Kao jednu od važnijih aktivnosti izdvojila bih uništavanje viškova naoružanja, s posebnim naglaskom da je kroz MONDEM program uništeno dodatnih 104 tone viškova municije, a da je projektom sa Albanijom uništeno i dodatnih 17 tona. Trenutno u skladištima Vojske imamo viškova koji su na nivou od oko 2.800 tona municije, pri čemu to zvuči kao visoka cifra, ali treba imati u vidu da je 2006. godine ona bila oko 11.000 tona, tako da smo relativno kvalitetnom dinamikom uspjeli da smanjimo eventualnan bezbjednosni rizik”, podsjetila je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je veoma posvećeno modernizaciji Vojske, nabavci potrebne opreme i poboljšanju ukupnih infrastrukturnih uslova.

“U tom dijelu već se suočavamo sa izazovima i pokušavamo da ih riješimo, a oni se tiču unaprjeđenja ukupnih operativnih sposobnosti kroz nalaženje načina za realizaciju kapitalnih projekata opremanja Vojske”, rekla je Pejanović Đurišić i podsjetila na potrebu nabavke višenamjenskih helikoptera.

Što se tiče nadzora vazdušnog prostora, ona je napomenula da je Crna Gora dio regionalne inicijative BRAAD projekta, koji će finanstirati NATO.

“Mi smo završili svoje obaveze i čekamo neke druge države iz okruženja da i one budu spremne da na tome počnemo da radimo”, zaključila je ona.

Poslanik Demokratske partije socijalista Radivoje Nikčević ocijenio je da su izvještajji sve bolji, da su analitični i detaljni, dok poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da je sistem odbrane znatno unaprijeđen i da se ispunjavaju obaveze za NATO, a ministarku je pitao da li je unaprijeđena nacionalna izbalansiranost u strukturi pripadnika Vojske, po pitanju uključenost ipripadnika manjinskih naroda.

Jonica je pohvalila što su u izvještaju jasno definisani izazovi i pitala za konkretnije rokove za rješavanje tih pitanja, među kojima su nabavka savremenog radara, modernizacija opreme, nedostatak poligona, nepovoljna starosna struktura pripadnika Vojske.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da reforme vojske dobijaju mnogo pohvala sa međunarodnih adresa i maltene, kada je u pitanju ispunjavanje NATO uslova da smo tu blizu cilj, dok je Kaluđerović kazao da zabrinjava činjenica da skoro svaki četvrti zaposleni u Ministastvu odbrane vodi protiv države, koju su najpozvaniji da brane, sudske postupke da bi naplatili troškove naknade za odlazak i dolazak na posao, za period iz 2010. i dijela 2011. godine.

 

Send this to a friend