Politika

Pejanović-Đurišić u Estoniji: Članstvo u NATO ulaznica za mirnu budućnost

Konferenciju je otvorio predsjednik Estonije Toomas Hendrik Ilves, nakon čijeg izlaganja je ministar Pejanović Đurišić imala priliku da bude jedan od glavnih govornika, pored ambasadora SAD-a pri NATODaglas Luta (Douglas E. Lute) i estonskog ministra odbrane Hanes Hansa (Hannes Hanso). Ovaj događaj je okupio eminentne predstavnike bezbjednosne i odbrambene zajednice-donosioce odluka, vojne zvaničnike, akademske predstavnike i analitičare.

Obraćajući se prisutnima, ministar je istakla da je Crna Gora i prije obnove nezavisnosti imala jasnu viziju svoje budućnosti, a to je da pored dobrih odnosa sa susjednim državama, bude pouzdan međunarodni partner i dio evropske i evroatlantske porodice. Istakla je da je prethodna decenija bila posvećena reformskim procesima, te da je kruna dugogodišnjih zalaganja upravo poziv za članstvo u NATO, intenzivni proces ratifikacije pristupnog Protokola, kao i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i uspjesno odvijanje pristupnih pregovora.

Pejanović-Đurišić je naglasila da je Crna Gora svjesna, da pridruživanje savezu zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije ne znači kraj reformskih procesa za našu zemlju. Uz dalji rad na usavrsavanju postignutog, Crna Gora će i u narednom periodu aktivno doprinositi globalnoj bezbjednosnoj sceni, učešćem u mirovnim misijama i operacijama.

Ministar je istakla da pojedinačna rješenja zemalja nijesu pravi odgovor na savremene bezbjednosne prijetnje koje ugrožavaju vrijednosti demokratskih društava. Ona je naglasila da su izazovi današnjice izuzetno složeni i nepredvidivi, te da je Evropa izložena opasnostima koje naviru i sa juga i sa istoka, posebno imajući u vidu krizu u Ukrajini, konflikte u Siriji, migrantsku krizu i terorističke napade koji stvaraju plodno tlo za prodor radikalizma i ekstremizma. Ministar je podijelila stav da Alijansa treba da usmjeri djelovanje na izazove van svojih teritorijalnih granica i da se bori s njima u koordinaciji sa drugim akterima međunarodne zajednice, kako bi sačuvala bezbjednost naših naroda i vrijednosti civilizacijskih društava.

Pejanović Đurišić je istakla da je članstvo Crne Gore u Alijansi od strateškog značaja ne samo za našu zemlju, već i za region Zapadnog Balkana i Evropu u cjelini, pri čemu je nesporno da je NATO politika otvorenih vrata dodatan impuls u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti u regionu i značajan podsticaj reformskim i integracionim procesima u okruženju.

Ministar je naglasila da je Crna Gora spremna da preuzme svoj dio odgovornosti u pogledu kolektivne sigurnosti i bezbjednosti, i da će nastaviti da bude uspiješna evropska priča i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Izrazila je uvjerenje da će članstvo u NATO biti ulaznica za mirnu i prosperitetnu crnogorsku budućnost, koja će dodatno podstaci i proces evropskih integracija naše zemlje.

Ministar Pejanović Đurišić je imala i odvojeni sastanak sa predsjedavajućim Nacionalnog odbora za odbranu Parlamenta Estonije (tzv. “Riigikogu”), Markom Mihkelson-om. Mihkelson je istakao da Estonija snažno podržava Crnu Goru u pridruživanju Alijansi, te da je procedura usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO u završnoj fazi, sa upravo danas okoncanim prvim krugom parlementarne rasprave, cime su se stekli uslovi za realno ocekivanje da se glasanje o dokumentu realizuje sredinom oktobra ove godine.

 

Crnogorska delegacija posjetila je i Upravu za informacione sisteme i Savez za odbranu Estonije.

Send this to a friend