Politika

Pejović: Crnoj Gori 37,5 miliona eura iz IPA 2016

Pejović je, na prezentaciji nacrta nacionalnog programa Ipe 2016 nevladinim organizacijama, koju je danas organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, precizirao da je od pomenutih 22,5 miliona eura, za projekte u sektoru životne sredine i klimatske akcije opredijeljeno 15,6 miliona eura, a za konkurentnost i inovacije blizu sedam miliona eura.  

On je naglasio da je u sektoru životne sredine prioritet jačanje kapaciteta za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU u poglavlju 27.

Projekti u toj oblasti, kako je istakao, treba da doprinesu jačanju kapaciteta u sektoru zaštite životne sredine i klimatske akcije,  usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, planiranju u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u vidu lista projekata, nacionalnih strategija i planova sprovođenja u skladu s pravnom tekovinom EU, kao i da osnaže resurse za sprovođenje i nadgledanje politika u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Kad je riječ o sektoru konkurentnosti i inovacija, Pejović je kazao da je prioritet programiranja u tom sektoru podrška razvoju konkurentnosti i jačanje kapaciteta za inovacije u Crnoj Gori.

“Projekti treba da unaprijede konkurentnost i inovacije u privatnom sektoru, razviju infrastrukturu i unaprijede administrativne kapacitete i stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u oblasti konkurentnosti i inovacija”, poručio je Pejović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, resornih institucija i predstavnici nevladinog sektora u Crnoj Gori.

Send this to a friend