Politika

Pejović-Javorčik: Proširenje EU prioritet Slovačke

U dijelu ekonomskog rasta fokus će biti na produbljivanju ekonomske i monetarne unije i povećanju konkurentnosti U dijelu ekonomskog rasta fokus će biti na produbljivanju ekonomske i monetarne unije i povećanju konkurentnosti

“Ambasador Javorčik je istakao da će Slovačka tokom predsjedavanja Unijom u drugoj polovini 2016, nastojati da održi dinamiku i kredibilitet pregovaračkog procesa, te da očekuje da države Zapadnog Balkana i Turska u tom periodu ostvare konkretan napredak u pristupanju EU. On je pohvalio rezultate koje je Crna Gora postigla u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i poručio da će Slovačka nastaviti da, u sklopu tehničke i ekspertske podrške, dodatno snaži evropski put Crne Gore. Podgorica će, kako je amb. Javorčik naglasio, tokom narednih šest mjeseci imati punu podršku slovačkog predsjedništva u postizanju konkretnog napretka i otvaranju novih poglavlja”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

On je, kako se ističe, upoznao Pejovića s prioritetima slovačkog predsjedništva istakavši da će ono biti usmjereno na ekonomski rast, digitalno jedinstveno tržište, stvaranje Energetke unije, migracije i proširenje EU.

Kada je posrijedi izgradnja digitalnog tržišta, prioritet će biti ukidanje barijera digitalne ekonomije, olakšavanje korištenja elektronskih servisa i pristup tržištu, dostupnost digitalnog sadržaja i visok nivo zaštite potrošača.

“U oblasti migracija, Predsjedništvo će biti posvećeno sprovođenju politike zaštite vanjskih granica i integriteta Šengen zone. Imajući u vidu da politika proširenja predstavlja najefikasniji instrument u pravcu kreiranja pozitivnih promjena, Slovačka će nastojati da održi snagu i kredibilitet tog procesa”, poručio je Javorčik.

Pejović je upoznao sagovornika sa stanjem u pregovorima ukazujući na spremnost Crne Gore za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvaranje onih u kojima je ostvaren dobar nivo usaglašenosti s evropskim propisima i standardima.

Ukazao je na snažnu odlučnost Crne Gore da nesmanjenom dinamikom i posvećenošću nastavi s ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i da, zajedno s evropskim partnerima, doprinese ispunjavanju prioriteta slovačkog predsjedništva.

 

Send this to a friend