Politika

Pejović-Matern: Podrška Njemačke za dalje napredovanje prema EU

Pejović je upoznao je Materna sa dosadašnjim rezultatima u procesu evropskih integracija Crne Gore i aktuelnim obavezama Crne Gore na tom putu.

On je zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke u sprovođenju ključnih reformi u procesu evropske integracije i informisao ambasadora Materna o dosadašnjim rezultatima i daljoj dinamici sprovođenja aktivnosti i obaveza iz pregovaračkog procesa.

Posebno se osvrnuo na sprovođenje mjera iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje ukazavši na visok stepen realizacije obaveza iz ovih strateških dokumenata.

Pejović je izrazio očekivanje da će dobri rezultati u vladavini prava rezultirati skorim dobijanjem završnih mjerila i prelaska u sljedeću fazu pregovora u ovoj posebno zahtjevnoj i značajnoj oblasti.

On je ukazao na napredak u ostalim pregovaračkim poglavljima i, s tim u vezi, prenio unutrašnju spremnost Crne Gore da do kraja godine otvori još neka poglavlja.

Matern je čestitao na ostvarenim rezultatima i prenio očekivanje da će Crna Gora u nastavku procesa pristupanja održati dosadašnju dobru dinamiku.

Istakao je da će Njemačka nastaviti da kroz ekspertsku i tehničku podršku doprinosi jačanju administrativnih kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva.

Sagovornici su detaljno razgovarali o osnovnim načelima i značaju Evropske unije i složili se da je Evropska unija instrument od posebnog značaja za mirno prevazilaženje konflikata.

 

Send this to a friend