Politika

Pejović: Svjedoci smo napretku Crne Gore i Srbije ka članstvu u EU

On je istakao da pored dobrih susjedskih odnosa dvije države, nesumnjivo politika proširenja, kao zajednički prioritet, nudi niz mogućnosti za razvijanje još intenzivnije dinamike saradnje i zajedničkog djelovanja širom regiona.

“Ovo poglavlje je, zaista, životno i tiče se najvažnijih segmenata funkcionisanja i slike jednog društva i države. Podsjetimo se Strategije EU Evropa 2020 koja je usmjerena na ekonomski razvoj zasnovanom na znaju, visok nivo zaposlenosti, produktivnost i socijalnu koheziju“, kazao je Pejović.

Pejović je kazao da se iskreno nada da Crna Gora predstavlja pokretačku snagu evropske integracije u regionu koja je ključna za uspostavljanje ekonomske, političke i sigurnosne stabilnosti, te imajući u vidu druge prioritete EK, koji ponekad stavljaju po strani pregovarački proces, napredak Crne Gore u reformskim procesima predstavlja viziju i motivaciju država regiona.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, član Pregovaračke grupe za 19. pregovaračko poglavlje Srbije, ukazao je na značaj ovog poglavlja za građane i standard života. On je iskazao zahvalnost na mogućnosti da Srbija i Crna Gora razmijene iskustva i podvukao uvjerenje da će obije države kvalitetno ispregovarati ova poglavlja do ulaska u EU. 

Sastanak pregovaračkih timova Crne Gore i Srbije za poglavlje 19 Socijalna politika i zapošljavanje trajaće dva dana s ciljem da predstavnici crnogorskih institucija kolegama iz Srbije predstave iskustvo iz vođenja pregovora u ovom poglavlju, sa fokusom na proces izrade akcionog plana za postepeno usklađivanje s pravnom tekovinom EU kao mjerilom za otvaranje poglavlja, pitanja iz oblasti radnog prava, zaštite i zdravlja na radu, politike zapošljavanja, socijalnog dijaloga, antidiskriminacije i dr.

 

 

 

Send this to a friend