Politika

Pejović u Beogradu: Saradnjom do članstva u EU

Pejović je, tokom dvodnevne posjete Beogradu  imao sastanke sa šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanjom Miščević, direktoricom Kancelarije za EU integracije Ksenijom Milenković, savjetnikom predsjednika Srbije za vanjsku politiku Ivanom Mrkićem, članovima Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine i šefovima pregovaračkih grupa Republike Srbije.

Sastanci su bili prilika za razmjenu mišljenja o toku reformi, ostvarenom napretku, izazovima u pregovaračkom procesu, kao i za razmatranje mogućnosti intenziviranja saradnje u pojedinim oblastima u pravcu efikasnijeg i kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza u susret članstvu u EU.

Pejović je naglasio važnost regionalne saradnje u procesu pristupanja EU, istakavši da ona doprinosi dinamici i kvalitetu reformi koje sprovodimo na putu prema punopravnom članstvu. U tom kontekstu je ponovio da će Crna Gora nastaviti da, kroz prenos znanja i iskustva iz vođenja pregovaračkog procesa, pruža podršku kolegama iz Srbije u pravcu dostizanja evropskih standarda i većeg kvaliteta života.

“Crna Gora, koja ima osamnaest otvorenih i dva zatvorena poglavlja u procesu pregovora, može kroz savjete i iskustvo mnogo toga korisnog prenijeti Srbiji i olakšati joj dalje napredovanje u procesu pristupanja”, istakao je on.

Sagovornici glavnog pregovarača su pohvalili dinamiku i kvalitet reformi koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja. Ukazali su da je, u cilju održavanja reformskog zamaha i daljeg napredovanja prema članstvu neophodno održavati dobru bilateralnu i regionalnu saradnju, posebno kroz sprovođenje projekata od zajedničkog interesa.

U tom pravcu, razmotreno je skoro održavanje prvog sastanka Zajedničkog odbora, u okviru Sporazuma između vlada dvije države, koji je uspostavljen u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Tokom posjete Beogradu, glavni pregovarač je, zajedno s šeficom Pregovaračkog tima Srbije, održao predavanje za studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na temu: Novi pristup u pregovorima o članstvu u EU: iskustva Srbije i Crne Gore.

Send this to a friend