Politika

Peković: Ograničavanjem slobode medija društvo se podstiče da bude ponizno

Saopštenje Peković prenosimo u cjelosti: 

Demokratičnost jedne države mjeri se stepenom slobode medija u njoj. Da vlast u Crnoj Gori sistematski sužava i onemogućava slobodu medija, svjedoči ograničena sloboda ispoljavanja stvaralačkih i istraživačkih sposobnosti poslenika javne riječi, uzrokovana opominjujućim bremenom nerasvijetljenih ubistava i  nerazjašnjenih slučajeva napada na novinare i imovinu medija, koje se više od deceniju nalazi na leđima sadašnje i tadašnje vladajuće garniture. 

Nezavisni i profesionalni mediji, koji promovišu ljudska prava i slobode, demokratiju i vladavinu prava od neprocjenjivog su značaja za svako društvo. U državama razvijene demokratije, mediji danas predstavljaju četvrtu granu vlasti, upravo zato što imaju važnu društvenu ulogu, a to je istinito, pravovremeno i potpuno obavještavanje javnosti, obezbjeđivanje prostora za različita mišljenja, a ponajviše zbog toga što predstavljaju svojevrsnog kontrolora vlasti, koji nosioce javnih funkcija dovodi u priliku da polažu račune javnosti za svoj rad.

Demokrate će uvijek podržavati slobodnu riječ i stvarati uslove za uspostavljanje slobodnog novinarstva, kao profesionalne djelatnosti u kojoj hrabrost, sloboda i istraživački duh poslenika javne riječi neće biti sankcionisani od onih kojima istina ne odgovara.

Send this to a friend