Politika

Peković: Zbog moralnog minimalizma bezvoljni smo i apatični 25 godina

Ona je ocijenila da je stanje društvene krize  postalo nepodnošljivo za moralni život i sagledavanje njegove vrijednosti.

“Naše bitisanje u crnogorskom društvu već decenijama određuje bezgranična destrukcija morala. Uveliko se gušimo od nezaposlenosti, drastičnog pada životnog standarda, kriminala u svim oblastima društvenog života… Kriza morala je možda i prethodila drugim društvenim krizama, jer je kriza morala najdublja i najteže se liječi”, ukazala je Pekovićeva. 

Prema njenim riječima, “duh našeg morala” izgubio se u crnogorskoj noći koju su decenijama stvarali oni koji nijesu politiku shvatali kao vođenje države na opšte dobro i korist svih građana, već na svoju ličnu korist i svoje lično dobro.

“Aktuelna vlast u Crnoj Gori je sve podredila svojoj ličnoj sigurnosti i sreći, spremni su čak prodati i pola svoje otadžbine samo da bi zadržali svoje pozicije. Posljedice bahatog i nesavjesnog, neodgovornog odnosa prema građanima i državi su zabravljene fabrike, enormna nezaposlenost, siva ekonomija, bezgranična korpucija, organizovani kriminal, loša i nepoštena privatizacija, osiromašeno školstvo i zdravstvo itd. Ali tamo gdje je nepovjerenje među ljudima veliko, gdje je vlast posijala podjele, gdje je čovjekov život obezvrijeđen, teško je podići moral na pijedestal na kojem se on nalazi u svakom civilizovanom društvu i u svakoj pravnoj državi”, dodala je Peković. 

Kako je ukazala, Demokrate polaze od stanovišta da se kriza morala ogleda, između ostalog, u mirenju sa stvarnošću, u stapanju sa poročnošću sadašnjosti, a da kvalitet svakog uređenog društva predstavljaju visoki moralni standardi kao što su poštenje, pravednost i odgovornost.

“Jedino bi promjena aktuelne vlasti predstavljala korijen rješenja, jer nama treba pravna država, odgovorne institucije, zdrava ekonomija, politički sistem uspostavljen tako da živimo kao civilizovano društvo u kojem ćemo da budemo i ostanemo ljudi. Zato su Demokrate tu, da svojim entuzijazmom, energijom, intelektualnim potencijalom pokrenu i one koji misle da do promjena ne može doći, da ih ohrabre sa namjerom da pokažu da smo mi društvo ne samo ratničke, nego i građanske hrabrosti”, poručila je Peković. 

 

Send this to a friend