Politika

Perić: Zbog odsustva reformi zavisimo od globalnih prilika, a ne od sopstvenih postignuća

Prema njegovim riječima, izjava francuskog predsjednika Fransoa Olanda da bi zahtjeve zemalja za članstvo u NATO-u trebalo odbiti, nije ohrabrujuća, “i valja sačekati da vidimo kakve će ona reperkusije imati”.

“Naslušali smo se priča kako smo lideri u svim mogućim integracijama, a onda sada čujemo sa vrlo relevantne adrese da smo mi manje-više dio nekog paketa”, kazao je Perić agenciji MINA. 

Sada se, kako je naveo, otvara drugo pitanje – zašto Crna Gora do sada nije dobila poziv, odosno zašto do sada nije ostvarila ono što je bilo potrebno da bi bila u poziciji da dobije poziv.

“Vlast uporno izbjegava da sprovede reforme u bezbjednosnom sektoru i sada već imamo konkretne pokazatelje da nas niko neće čekati da to učinimo, već da će nas preticati okolnosti na koje, realno govoreći, ne možemo da utičemo”, ocijenio je Parić.

Kako je kazao, nekoliko prilika je do sada sasvim izvjesno propušteno, i sada je Crna Gora tretirana u paketu sa svima drugima i čeka šta će se dogoditi.

Bezbjednosne službe se, tvrdi Perić, dominantno bave političkim inžinjeringom i pritiscima, umjesto onim što im je primarno – nacionalnom bezbjednošću.

“Zbog toga je i bila potrebna korjenita promjena na tom polju, ali je ona izostala i to se vidi ne samo unutar, već i van Crne Gore. Ako tome dodamo i loše kreiranu i izuzetno slabo sprovedenu komunikacionu strategiju na polju evroatlantskih integracija, jasno je da je stvoren ambijent u kojem mi ne koristimo povoljne vjetrove, već nas uvijek ‘poklope’ globalne prilike”, naveo je Perić. 

On je rekao da su evroatlantske integracije Crne Gore u bezbjednosnom, ekonomskom i, uopšte uzev, nacionalnom interesu.

“Ali za nas su još važnije strukturne i korjenite reforme u bezbjednosnom sektoru, koje nikako da dočekamo, a na kojima moramo raditi. Dok god se one ne dogode, tapkaćemo u mjestu, a one su, pored toga što su obavezne za evroatlantske integracije, i predsulov opšte bezbjednosti i sigurnosti građana”, zaključio je Perić.

 

Send this to a friend