Politika

Perva: Država mora da stvori jednake šanse za sve

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovao je danas konferenciju na temu “Pristupačnost – preduslov dostojanstva i slobode“, u sklopu projekta: “Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene”, podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz IPA – Montenegro 2013 Civil Society Facility Programme i Vlade Crne Gore. 

Ciljevi ovog projekta odnose se na doprinos aktivnijem učešću osoba s invaliditetom u kreiranju, sprovođenju i monitorinu javnih politika u Crnoj Gori na svim nivoima kao i evropskim integracijama  Crne Gore kroz javno zastupanje i promjene državnih i lokalnih politika i jačanje saradnje između državnih organa i NVO koje se bave osobama s invaliditetom.

Specifični cilj projekta je monitoring i unaprijeđenje javnih politika koje se tiču zapošljavanja, pristupačnosti i uslova života osoba s invaliditetom u Crnoj Gori čime se stvara efikasan, održiv i transparentan sistem državne podrške u skladu sa najboljom praksom Evropske unije.

“Osobe sa invaliditetom nekada su bile zatvorene, bez prava glasa i odlučivanja o školovanju, zapošljavanju, formiranju porodice. Usvajanjem konvencija i strategija osoba sa invaliditetom, a takođe i usvajanjem lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti i lokalnog plana za socijalnu inkluziju veliki pomak je napravljen, tako da je situacija danas znatno bolja”, kazao je Perva.d.

Send this to a friend