Politika

Petras: Članstvo u NATO-u može lako dovesti da Crna Gora postane vojni cilj

“Znajući prošlost Crne Gore, usuđujem se reći da se od samog početka ova zemlja isticala željom za nezavisnošću, nesalomivim patriotizmom, čašću i dosljednošću u instistiranju na svemu ovome. Sve zemlje svijeta moraju ovo priznati ako pogledaju istorijske činjenice vaše domovine od 10. vijeka na ovamo”, kazao je Petras.

U ovom smislu, ističe on, Mađarska nije mnogo različita od Crne Gore.

“Oluje istorije nisu štedjele ni jednu ni drugu. Međutim, i pored toga, mi nismo odustali već se stalno borimo za našu slobodu, našu nezavisnost i mir. Naš mađarski istorijski i geopolitički status danas nam ne nudi mogućnost da budemo politički neutralni, jer je takav politički kurs blokiran od strane okupacije i pritisaka velikih sila”, istakao je Petras. 

Međutim, dodaje on, neutralna Crna Gora, pored toga što može biti model ostalim balkanskim državama, može takođe fundamentalno promijeniti političku budućnost zemlje i osigurati da se nastavi istorijska tradicija Crne Gore.

“U isto vrijeme, to može imati veliki značaj za političko povezivanje zemalja Istočne Evrope. Naravno, sve ovo zavisi od valjanog političkog liderstva i volje većine građana (u skladu sa principima demokratije), kao i od stava različitih vojnih blokova i velikih sila. Sigurno je da ova ideja treba snažnu međunarodnu podršku, kao i ozbiljno političko lobiranje. Bila bi potpuna predaja suverenosti promijeniti politički status Crne Gore tako da zemlja više nema nezavisno pravo odlučivanja u vezi stvari koje su kritične za njeno postojanje i prosperitet! Članstvo u NATO-u može vrlo lako dovesti do situacije da Crna Gora postane vojni cilj, kao što je to već slučaj sa Istočnom i Zapadnom Evropom. Zbog svoje geopolitičke pozicije, Crna Gora lako može postati vojni instrument pojedinih zemalja Zapadne Evrope ili SAD-a. Zbog toga smatramo da su zadaci i rad vaše organizacije vrlo značajni i čak sudbonosni za budućnost Crne Gore. Dajemo vam potpunu podršku u granicama naših kapaciteta”, smatra Petras.

Prema njegovim riječima, kada je Sovjetski Savez izgubio hladni rat protiv SAD-a, 1990. godine, Mađarska je postala slobodna od prijetnji vojnom invazijom.

“Možda je tada bilo vrijeme da se proglasi poseban status. Nažalost, oni koji su vodili zemlju su imali druge namjere. Tako da je Mađarska skoro odmah prisajedinjena drugom ekonomskom i političkom savezu. To se tada činilo neizbježnim, imajući u vidu haotična dešavanja u Istočnoj Evropi”, kazao je Petras.

Uzimajući u obzir sve promjene u zadnjih 25 godina, “Mađarski krug mira” upozorava sve one koji se zanimaju za sudbinu Evrope da je pitanje mira pitanje svih pitanja.

“Nuklearni rat protiv Rusije bi pogodio sve zemlje Evrope, uključujući i Crnu Goru. Podsjećamo da je ugledni američki časopis Forin Afers otvoreno pisao o mogućnosti “preventivnog nuklearnog udara” u Evropi koji bi doveo do 25 miliona mrtvih”, naglasio je Petras. 

U slučaju vojnog sukoba, tvrdi on, članstvo Mađarske u NATO-u bi je dovelo do teške situacije iz navedenih razloga.

“Moglo bi biti od značaja samo u onoj mjeri u kojoj bi Mađarska mogla da utiče na namjere nekih drugih država da otpočnu ratna dejstva”, kazao je Petras.

Po mišljenju “Mađarskog kruga mira”, međuzavisnost promjena u svijetu i u Evropi je nesumnjiva.

“Kriza u Ukrajini se ne stišava, kao ni ekonomska kriza u Grčkoj iz koje se ne vidi izlaz, uz veliki talas migracije u Evropu, te nagomilavanje teškog američkog naoružanja i trupa – sve ovo vodi ka zaključku da je američka namjera da otpočne rat u Evropi. Ni baltičke ni balkanske zemlje neće niti mogu ostati izvan toga”, istakao je Petras. 

“Mađarski krug mira” je nevladina organizacija koja se udružuje sa srodnim organizacijama u odbrani patriotizma i mira.

“Mi, mađarski građani, želimo da živimo u skladu sa našom kulturnom tradicijom i u miru i saradnji sa susjedima, ma koliko se razlikovali po vjeri i naciji. “Mađarski krug mira” će rado sarađivati sa “Pokretom za neutralnost Crne Gore”. Mi ćemo u potpunosti podržati i promovisati ideju neutralnosti Crne Gore kako u Mađarskoj, tako i u našim međunarodnim kontaktima. Ubijeđeni smo da građani Crne Gore imaju veliku šansu da razviju koncept neutralnosti zasnovan na miru, nadajući se da će ova ideja i cilj takođe postati mogućnost i za Mađarsku u narednom periodu”, zaključio je Petras.

Send this to a friend