Politika

Pitanje Šabovića o Maroviću nije proslijeđeno premijeru, jer se ne odnosi na rad Vlade

Šabovićevo pitanje postavljeno u subotu, oko sat vremena nalazilo se na internet stranici Skupštine, nakon čega je skinuto poslije zvaničnog dopisa Milutina Simovića, generalnom sekretaru Skupštine Siniši Stankoviću,. Šabović je, naime, tražio da premijer odgovori da li će se ograditi od postupaka Svetozara Marovića ili će ga unaprijediti, što je, po ocjeni Simovića, koji predsjedava parlamentom do izbora novog predsjednika, pitanje iz domena političke komunikacije, a ne rada Vlade. 

“Očigledno je da se i ovo pitanje ne odnosi na rad Vlade, na šta trebaju da se odnose pitanja upućena Premijeru na Premijerskom satu. Za ovakva i slična pitanja koja se odnose na potrebu političke komunikacije, siguran sam da ima i drugih prilika, a da se mimo Poslovnika ne koristi institut Premijerskog sata. U svakom slučaju, želim da iskažem jasan i principijelan stav, da se ne smije dozvoliti zloupotreba instituta Premijerskog sata, koji treba da se realizuje u skladu s Poslovnikom, kojeg svi zajedno imamo obavezu da poštujemo, i time između ostalog doprinoseći jačanju digniteta Skupštine”, navodi se u dopisu Simovića upućenom Stankoviću u subotu.

Iz odgovora Simovića, u koji su Dnevne novine imale uvid,  jasno je da je i Stanković bio u dilemi da li je pitanje postavljeno u skladu sa Poslovnikom.   

“Povodom konsultacije koju ste imali sa mnom povodom pitanja poslanika Džavida Šabovića, razumio sam Vas zbog čega ste imali sopstvenu dilemu, ali ne razumijem zbog čega je ipak bilo postavljeno na sajt, prije otkanjanja i Vaših dilema o usklađenosti ovog pitanja sa Poslovnikom. Hoću da vjerujem da su u pitanju procedure u radu stručnih službi koje, očigledno, zaslužuju potrebno unapređenje”, naveo je Simović.

Send this to a friend