Politika

Plenković: Crna Gora će vjerovatno biti prva nova članica NATO-a

Plenković ističe da je Rezolucija Evropskog parlamenta koja poziva članice EU u NAtO-u da aktivno podrže pristupanje Crne Gore Alijansi koristan signal.

On smatra da će stav Crne Gore u pogledu ukrajinske krize biti adekvatno vrednovan u pravom trenutku i od strane članica NATO-a.

Evropski parlamentje u Rezoluciji usvojenoj prije dvije sedmice pozvao sve članice Alijanse, a posebno zemlje EU koje su u tom vojno-političkom savezu, da aktivno podrže učlanjenje Crne Gore u NATO. 

“Vjerujem da će u NATO-u s dužnom pažnjom razmotriti poruke sadržane u Rezoluciji EP-a o napretku Crne Gore za 2014. s obzirom na pozitivan Izvještaj Komisije. Činjenica da naša Rezolucija poziva članice EU u NATO u da aktivno podrže pristupanje Crne Gore Savezu je vrlo koristan signal. Podržao sam usvajanje Rezolucije, a dobro je da su uvrštene i reference o uključenosti nacionalnih manjina i zaštiti multinacionalnog identiteta Boke Kotorske, rješavanju graničnih sporova, pitanju sukcesije, te omogućavanju bržeg pristupa pravosuđu i pravednoj naknadi štete žrtvama ratnih zločina”, smatra Plenković.

On je komentarisao i nedavnu izjavu predsjednika Francuske Fransoa Olanda da bi trebalo zaustaviti proširenje NATO-a.

“Izjavu predsjednika Olanda da proširenje NATO-a u ovom trenutku nije aktuelno treba sagledati u kontekstu posjete generalnog sekretara Stoltenberga Parizu pri čemu je ključna tema bila Ukrajina. Nezavisno od ove izjave, mislim da Crna Gora treba da nastavi sa reformama i pripremama za članstvo na tragu dosadašanjeg angažmana. Na Samitu u Velsu NATO je potvrdio da njegova vrata ostaju otvorena za nove članice. Crna Gora je najvjerovatnije nova članica Saveza, a najbolji put za osiguravanje pozivnice za članstvo je da dokaže što je moguće viši nivo pripremljenosti za članstvo u političkom, ekonomskom, bezbjednosnom i vojnom smislu”, poručuje Plenković.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Zna li neko koliko novaca se
Zna li neko koliko novaca se daje ovakvim birokaratama za izjavu ?

Anonimni
Gost
Anonimni

Crna Gora sigurno neće biti
Crna Gora sigurno neće biti članica ratnog saveza Nato pakt,ako se bude pitao narod Crne Gore.Ne u rat,ne u Nato pakt.

Tivat2020
Gost
Tivat2020

Vas srbe sigurno nećemo pitat
Vas srbe sigurno nećemo pitat za mišljenje….možeš slobodno put begisa na parade da grlis i ljubis putinka…naš put i naša budućnost je jasno definisana….

Send this to a friend