Politika

Podrška javnosti važna za pridruživanje Alijansi

On je ocijenio da je poziv Crnoj Gori da bude dio NATO-a važna prekretnica za tu državu, bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i u cijeloj Evropi.

“Napredak u reformama bio je jedan od odlučujućih faktora za odluku Alijanse da pozove Crnu Goru da bude dio NATO-a. Naravno, važno je da Crna Gora nastavi da gradi kredibilan bilans rezultata u vladavini prava prije i nakon pristupanja Alijansi“, kazao je Nenčev agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da je poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi priznanje za dostignuća u procesu reformi.

“Ipak, crnogorski zvaničnici treba da održe korak u reformama u vladavini prava i dodatno povećaju javnu podršku članstvu Crne Gore u NATO-u. Još dosta posla treba da bude urađeno u obje oblasti“, rekao je Nenčev.

Prema njegovim riječima, podrška javnosti od ključnog je značaja za uspješan završetak procesa pridruživanja Crne Gore Alijansi.

“NATO je porodica naroda koji dijele zajedničke vrijednosti i interese. Saveznici očekuju da vide da većina stanovnika Crne Gore dijeli iste vrijednosti i da želi da bude dio i doprinese bezbjednosti te porodice. Očekujemo da Vlada nastavi sa naporima da objasni vrijednosti članstva Crne Gore, kako bi podrška javnosti bila dodatno povećana“, kazao je Nenčev.

On je rekao da je Crna Gora, u skladu sa kapacitetima, značajno doprinijela misijama i operacijama Alijanse, što saveznici cijene.

“Vojska Crne Gore je, uloženim naporima i učešćem u tim operacijama, sada interoperabilna sa snagama Alijanse. Naravno, očekujemo da Crna Gora nastavi sa naporima na modernizaciji oružanih snaga i da dodatno poveća troškove odbrane u skladu sa planovima koje je predstavila Vlada Crne Gore“, naveo je Nenčev.

On je poručio da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put sama, bez miješanja spolja.

“Nadamo se da će Rusija poštovati suverenu odluku crnogorskog naroda. Nadamo se i da će politička elita održati svoju ogromnu podršku integraciji Crne Gore u Alijansu, posebno u ključnim mjesecima uoči samita u Varšavi“, rekao je Nenčev.

Kako je poručio, važno je da Crna Gora nastavi da pokazuje punu posvećenost ispunjavanju svojih obaveza člana Alijanse i da održi korak u reformama, posebno u vladavini prava i daljem porastu javne podrške.

Send this to a friend