Politika

Pokret za neutralnost i Petraš očekuju izvinjenje Garčevića

Petraš u otvorenom pismu podsjeća da je u Mađarskoj 1997. godine održan referendum o članstvu u NATO-u.

“Od ukupno osam miliona registrovanih glasača, manje od polovine ukupnog broja je glasalo, a uz to je još oko 15 odsto glasalo protiv. Ipak, rezultati referenduma su prihvaćeni kao legitimni. Moram da upoznam uvažene čitaoce sa činjenicom da tadašnja mađarska vlada nije željela da potroši niti jedan cent na kampanju onih koji su bili protiv članstva. Tako da su njihovi glasovi bili finansijski marginalizovani i ugušeni, a da li je to demokratski od strane sistema koji se izdaje za takav, neka čitaoci sami procijene”, kazao je on. 

U isto vrijeme, dodaje Petraš, značajan dio mađarskih građana i sada odbacuje agresiju koju sprovodi NATO.

“Za vrijeme NATO bombardovanja SRJ, američki avioni iz Taszara bombardovali su djelove naseljene Mađarima. Takođe, kao pripadnici vojske članice NATO-a, mađarski vojnici su poslati u Avganistan, Irak, kao i u pojedine zemlje Srednjeg Istoka i Afrike. Jasno je da je kriza u Ukrajini djelo određenih američkih krugova koji kontrolišu NATO, a sve sa ciljem da se u Istočnu Evropu dovede i postavi teška artiljerija i veliki broj vojnika.  Jasno je takođe da njihov cilj nije zaštita mira i bezbjednosti nego izgleda kao preludija Trećem svjetskom ratu”, ocijenio je Petraš. 

Zbog toga je, tvrdi, i napisao pismo podrške direktoru Marku Milačiću i Pokretu za neutralnost Crne Gore.

“Cijenim njegovu borbu, kao i borbu ostalih članova Pokreta, jer se bore za jedan bolji svijet i protiv onih koji žele da zbog svojih privatnih interesa zapale planetu. Poslije ovoga uslijedilo je reagovanje NATO kordinatora Veska Garčevića sa neutemeljim i skandaloznim napadima na moju ličnost i organizaciju kojoj pripadam. Tvrdnje koje je Garčević naveo su lažne i ugrožavaju moja ljudska prava. Smatram da je Garčević mislio da je Crna Gora dovoljno daleko od Mađarske, pa da može da priča sve i svašta o nečemu o čemu nema pojma. Međutim, želio bih da ga podsjetim da je moral iznad svega, bez obzira gdje neko živio i radio. Pitam se da li on uopšte zna za ovo i za evropsku moralnu tradiciju”, pitao je Petraš. 

Na pismo u kojem je od Garčevića tražio da javno opovrgne svoje tvrdnje i da se izvini, nacionalni kordinator nije odgovorio. Zbog toga ga Petraš ponovo pita.

“Zašto mislite da je značajna vojna ekspanzija NATO-a za mir u svijetu? Zašto mislite da je značajno da SAD gomilaju u Evropi i u baltičkim državama teško naoružanje i vojne trupe? Zašto mislite da je značajna politika militarizacije Crne Gore koju donosi članstvo u NATO-u? Što je za vas ekstremizam: oni koji se bore mirnim sredstvima za mir u svijetu ili oni koji militarizuju svijet, izvoze ratove i kroz vojnu silu nameću svoje interese?”, pitao je Petraš.

Send this to a friend