Politika

Politički subjekti sjutra da podnesu izvještaj o prilozima za kampanju

Kako se ističe u saopštenju, Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja su propisane zabrane i ograničenja, kao i obaveze izvještavanja organa vlasti u toku trajanja izborne kampanje, sve u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji.

Izvještaj se, kako su kazali, odnosi na period od 12. do 26. jula, i trebalo bi da bude podnijet na posebnom obrascu, elektronskim putem, posredstvom internet stranice Agencije.

“U skladu sa članom 29 zakona, Ministarstvo rada i socijalnog straranja prikuplja i objavljuje analitičke kartice sa podacima o iznosu, broju korisnika, vrstama i primaocima svih oblika socijalne pomoći u izvještajnom periodu. Takođe, opštine prikupljaju i objavljuju podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći na lokalnom nivou, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći.  

U skladu sa članom 30 zakona, Ministarstvo finansija objavljuje izvode iz državnog trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve za period na koji se izvještaj odnosi. U skladu sa istim članom i organi lokalnih uprava nadležni za poslove finansija objavljuju izvode iz lokalnog trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve”, precizirali su iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Petnaestodnevni izvještaji se objavljuju na internet stranicama institucija koje ih prikupljaju i dostavljaju Agenciji za sprječavanje korupcije i Skupštini Crne Gore.

Kako je najavljeno, Agencija će insistirati na dosljednom sprovođenju navedenih zakonskih obaveza i u slučaju njihovog kršenja-primjenjivati sankcije predviđene zakonom.   

Send this to a friend