Politika

Pomak sa mrtve tačke: Partije odlučile da formiraju radnu grupu

Sastanku koji je inicirao Krivokapić prisustvovali su predsjednici Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore, DEMOS-a, Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA – Milo Đukanović, Srđan Milić, Darko Pajović, Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko Rakčević, te predsjednici Bošnjačke stranke, Force, Albanske alternative i Hrvatske građanske inicijative Rafet Husović, Nazif Cungu, Đerđ Camaj, Marija Vučinović i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Današnjem dijalogu je prisustvovao šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, dok se lideri Demokratskog fronta nijesu odazvali pozivu Krivokapića. Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović nije bio na sastanku zbog smrtnog slučaja.

Krivokapić: Važno je da smo se pokrenuli sa mrtve tačke

Nakon sastanka koji je trajao pet sati Krivokapić je saopštio da je krenuo parlamentarni dijalog sa osnovnom temom-uspostavljanje povjerenja među partijama da bismo izbore dočekali u primjeni izborne infrastrukture. Poručio je da će se sve raditi u skladu sa zakonom.

“Važno je da smo se pokrenuli sa mrtve tačke. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će se baviti izbornim zakonodavstvom, državnim resursima i medijima. Ponovo ćemo se sastati 21. decembra da sumiramo postignute rezultate. Dakle, prva faza će trajati do 21. decembra”, kazao je Krivokapić.

Pojasnio je da je druga faza pravno politički okvir, koja bi, ako bude volje, mogla da krene već 21. decembra.

“Očigledno je da nijesmo formirali Odbor za ovo, pa će ga radna grupa zamijeniti. Podsjetiću vas što je sve urađeno poslije 2013. godine i potpuno spornih predsjedničkih izbora. Krenuli smo ponovo da dižemo povjerenje i onda smo pali na lokalnim izborima”, istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, danas su svi predstavnici opozicije otvorili pitanje prelaze vlade.

“Povjerenje se gubi i stvara. U ovoj fazi nema povjerenja, a u sljedećoj će ga možda biti”, dodao je Krivokapić.

On je rekao da danas nijesu pričali o datumu izbora, ali je istakao da je krajnji rok oktorbar naredne godine.

“Ako bude povjerenja datum nije važan, a ako ga ne bude onda je sve problem. Računam da ćemo biti dostojni svih zajedničkih dostignuća do sada, na dan kad smo zemlja kandidat za EU, i dan uoči pozivnice u NATO”, ocijenio je Krivokapić.

On je istakao da je predstavnik EU prisustvovao današnjem dijalogu kao naš partner koji je vrlo važan za uspostavljanje temelja demokratije.

Prvi čovjek parlamenta je komentarisao i odsustvo lidera DF-a na početak dijaloga.

“DF sad nije sa nama, ali će se možda priključiti kada dođe dio koji je u njihovom interesu. Ako svi akteri budu poštovali ono što dogovorimo, vjerujemo da će se priključiti”, smatra Krivokpaić.

Bečić: Glas protiv Đukanovica je glas za spas Crne Gore

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je iskazao zadovoljstvo što je došlo do inicijalnog sastanka.

“Ovo je najkonstruktivniji pristup početku dijaloga. Zadovoljstvo je što je tu bio Mitja Drobnič jer je učešće predstavnika EU naš uslov za početak procesa političkog pregovaranja”, smatra Bečić.

On je novinarima kazao da se na današnjem sastanku dogodio “žestoki verbalni incident” sa premijerom i liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

“Incident je umalo doveo do prekida sastanka zbog Đukanovićevih nekulturnih opservacija. Ja sam prekinuo govor jer nema majčinog sina koji će tako da se ponaša. Jasna je nervoza premijera i očito mu je zasmetalo podsjećanje na 800 miliona eura koje je iscurilo iz KAP-a”, tvrdi Bečić.

On je je kazao da je poruka predsjedniku DPS-a ili fer izbori, ili bojktor tih izbora uključujući mogućnost protesta čak i na sam dan izbora.

“Glas protiv Đukanovića je glas za spas Crne Gore”, zaključio je Bečić.

Lekić: Zaustaviti zlupotrebu državih resusrsa i medija

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić je ocijenio da ne zna da li je inicijativa Krivokapića nemoguća misija, ali u pozivnom dokumentu su istaknutni svi problemi i misli da je opozicija imala odgovornost da u dijalogu učestvuju.

“Premijer je rekao da nema krize u Crnoj Gori i da nema potrebe za prelaznom vladom. Onda je došlo do toga da smo zaključili da ova zemlja ima neke elemente krize”, naveo je on.

Lekić je najavio da će se u narednom periodu raditi na primjeni izbornog zakonodavstva koja, kako je naglasio, nije apstraktna i koja kasni zbog Vlade.

“Da se zaustavi zloupotreba državih resursa i naravno faktor medija”, rekao je Lekić.

Rakčević: Crna Gora na miran način da izađe iz postojeće situacije

Prema riječima lidera Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića dijalog je otvoren i Crna Gora treba na miran način da izađe iz postojeće situacije. 

“Premijer kaže da nema nikakve krize i pohvalio se visokim stopama rasta ekonomije tako da po njemu sve teče kao med i mlijeko. Mi drugačije vidimo Crnu Goru, ali to ne smeta da razgovaramo”, kazao je Rakčević.

On je ocijenio da je dobro što će tokom narednih mjeseci pokušati da se napravi društveni konsenzus kako bi građani mogli da izraze slobodnu volju pa za bilo koga.

“Iako je DPS rekao da je spreman za izbore 2. decembra to nije tako jer izborno zakonodavstvo nije pripremljeno”, zaključio je lider URA-e.

Nakon današnjeg sastanka u Skupštini premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović nije dao izjavu za medije.

Send this to a friend