Politika

Portal Sputnjik u orbiti DF-a?

U tekstu pod naslovom „Portal Sputnjik u orbiti Demokratskog fronta“ Šofranac navodi da u anti NATO kampanji prednjači ruski regionalni portal Sputnjik, čije je sjedište u Beogradu, a dopisnik iz Podgorice vođa Pokreta za neutralnost Marko Milačić. 

Sputnjik je osnovan prošle godine. Ima 12 regionalnih centara od kojih je jedan u Beogradu. 

„Preko ovog portala, čije tekstove prenose mediji koji podržavaju anti NATO propagandu u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, crnogorska vlast se iz pera Milačića i sagovornika koje bira, grubo napada zbog svojih strateških ciljeva evroatlantskih integracija, posebno premijer Milo Đukanović kao personifikacija takve politike“, navodi se u tekstu Dnevnih novina.

Ponovo se poteže priča o mafijaškoj državi, o namještenim izborima, udara na emocije podsjećanjem o bombardovanju Murina… I sve to se počelo pojavljivati uoči i tokom protesta ispred crnogorskog parlamenta.

Prvo je 26. septembra objavljen intervju sa liderom DEMOS-a Miodragom Lekićem, potom dva dana kasnije razgovor sa izvjesnim Džonom Laflandom iz Instituta za saradnju i demokratiju, koji je registrovan u Parizu 2008. godine i koji je, kako nezvanično saznaju Dnevne novine, pred gašenjem.

Odmah nakon tog teksta Sputnjik objavljuje intervju sa Filipom Kovačevićem, takođe jednim od čelnika Pokreta za neutralnost. 

Sagovornici Dnevnih novina, kojima je dobro poznata ruska medijska scena, kažu da Sputnjik jeste dio ruske državne medijske informativne strukture, ali da zvanični stavovi Ruske Federacije nijesu onakvim kakvim ih kroz tekstove, intervjue, izvještaje pokušava predstaviti dopisnik iz Podgorice, i da bi se redakcija ovog regionalnog informativnog centra morala od njih ograditi. Vrijeme će pokazati da li ovo mišljenje ima ikakvog utemeljenja ili će uređivačka politika Sputnjika u Beogradu i dalje od Crne Gore praviti poligon za besprizoran napad na crnogorski spoljnopolitički strateški cilj ulazak u NATO.

„Rukovodstvo Rusije nikada nije dovodilo u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje svojih spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući evropske i evroatlantske aspiracije. Izbor Crne Gore je suveren izbor koji će Ruska Federacija poštovati”, riječi su ruskog ambasadora Sergeja Gricaja, saopštene premijeru Đukanoviću prilikom prijema.

„Ovo je jedino mjerodavno, sve ostalo su spekulacije raznih frakcija, od crnogorskih, srpskih do ruskih. Ali, to nijesu zvanični državni stavovi i Agencija Sputnjik bi trebala da se ogradi od tekstova Marka Milačića i kaže da je to njegov lični stav, a ne stav redakcije“, rečeno je Dnevnim novinama.

Send this to a friend