Politika

Poša: Članstvom u EU i NATO porodicu Crna Gora dobija mir

Kroz jednočasovno druženje ambasador je predstavio ovu evropsku državu osvrćući se na njene kulturne i istorijske znamenitosti.  

Kazao je da su politički i ekonomski odnosi Crne Gore i Mađarske na veoma visokom nivou, naglašavajući da je Mađarska među prvih pet država po visini investiranih sredstava u Crnoj Gori. 

“Interesantan je podatak da je prvi turistički hotel u Herceg Novom 1902. godine otvorila mađarska porodica Mađer, pa se slobodno može reći da je to jedna od prvih stranih investicija u Crnoj Gori. Potomci te porodice i dalje žive u Crnoj Gori” rekao je Poša.

Govoreći o statusu Mađarske u evropskoj i svjetskoj politici nakon raspada Varšavskog pakta, ambasador je posebno istakao da je ta zemlja danas jedna ekonomski jaka i moderna država, država koja je za kratak period nakon raspada SSSR-a uspjela da postane punopravni član NATO-a 1999. godine i EU 2004. godine.  

Ujedno se osvrnuo i na ulogu Mađarske kao kontakt ambasade Crne Gore za NATO.

“Da bi postali dio EU i NATO porodice potrebno je puno raditi u ostvarivanju prije svega jakih institucija i vladavine prava, a ono što dobijate kao krajnji rezultat jeste mir koji se državi garantuje, što je na kraju i najvažnije”, naglasio je ambasador.

Kao i do sada, nikšićki srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje. Pitanja su bila raznovrsna, od mogućnosti posjete ovoj zemlji do načina stipendiranja i života u Mađarskoj. 

Odgovarajući na pitanja srednjoškolaca ambasador je istakao da će stipendija mađarske “Hungaricum” biti proširena i za Crnu Goru, pa će trideset crnogorskih studenata imati priliku da studiraju master studije na engleskom ili mađarskom jeziku, a da je diploma mađarskog univerziteta priznata u cijelom svijetu.

“Pokušavamo da organizovanjem ovakvih aktivnosti doprinesemo informisanju svojih sugrađana. Srednjoškolci sa nestrpljenjem očekuju nove aktivnosti, pa nam je to pravi dokaz da su kulturni događaji u našoj organizaciji zaista interesantni i korisni za zajednicu. Ovo je pravi primjer da se mnogo toga može uraditi u oblasti kulture, a da to istovremeno nije mjereno visinom honorara”, kazala je Sandra Vahtel direktorica omladinskih programa ALFA Centra.

Send this to a friend