Politika

Poša: Šansa za dobijanje poziva veća nego prošle godine

On je na sjedniku na gumnu sa temom „Članstvo u NATO – pečat na nezavisnost Crne Gore“ ocijenio da je ova godina, poslije 2006, sudbonosna za Crnu Goru i njene stanovnike.

“Napori koji su učinjeni prošle i ove godine dobri pokazatelji da će, ako se nastavi tim putem, šansa za dobijanje poziva u NATO biti veća nego što je bila prethodne godine”, poručio je Poša, prenosi MINA.

Mađarska, kako je kazao, želi Crnu Goru u NATO, jer je to u njenom interesu.

“Naš interes je veoma jednostavan, a to je ekonomski interes. Mađarska sa Zapadnim Balkanom ima izvoz tri i po milijarde eura, a za održavanje tog nivoa potrebni su mir i stabilnost u regiji“, poručio je Poša.

On je podsjetio na četiri obaveze koje ima Crna Gora u procesu pristupanja Alijansi, navodeći da Mađarska i Crna Gora imaju dosta jednake sudbine.

“U dijelu bezbjednosti i odbrane učinjeno je dosta reformi, ali je potrebno raditi na vladavini prava i podrška javnosti“, objasnio je Poša.

On je rekao da nije potrebno raditi na reformama zbog članstva u NATO, već zbog sebe.

“Crnogorsko društvo je tako zrelo da bi već trebalo da bude članica Alijanse, ali u NATO-u se odluke donose konsenzusom i važno je da svaka članica isto misli i Mađarska će učiniti sve da pokaže onima koji nisu uvjereni u to da taj poziv stigne“, ocijenio je Poša.

On je ukazao na ulogu kontakt ambasade koju ima Mađarska za Crnu Goru.

“Kontakt ambasada znači promovisanje NATO vrijednosti, ali isto tako je važno i promovisanje Crne Gore među članicama Alijanse u Briselu“, kazao je Poša.

Ambasadorka SAD, Margaret En Uehara kazala je da su ljudi čuli puno argumenata za i protiv NATO-a.

“U današnjem svijetu nemamo luksuz da nešto radimo sami”, ocijenila je ona.

En Uehara je ukazala na to da ljudi, novac i podaci danas prelaze granice mnogo brže nego što su naši djedovi i očevi mogli da zamisle.

Ona smatra da kao građani svijeta nužno zavisimo jedni od drugih, ali da to stvara i šansu da se glas čuje u globalnim odlukama.

En Uehara je dodala da je to prilika da se zalaže za dobro, za one koji ne mogu sami sebe da podrže i šansa da igrate ulogu u oblikovanju budućnosti.

“Jedan od razloga zašto SAD želi da Crna Gora postane članica NATO i podržava je u tome je zato što želimo da iskoristimo vaše talente i čujemo vaše ideje“, zaključila je En Uehara

Send this to a friend