Politika

Poslanici dali zeleno svjetlo za povlačenje Rječnika

Za Rezoluciju su glasala 42 poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

U Rezoluciji, koju su podnijeli poslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu, navodi se da predstavnici građana u Skupštini Crne Gore ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvrijedljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti.

“Crna Gora je privržena uvažavanju i poštovanju svih različitosti, stoga vrijeđanje jednog dijela naroda ili jedne vjerske zajednice smatramo uvredom države Crne Gore”, stoji u Rezoluciji.

CANU se poziva da povuče izdati Rječnik, i da se javno izvini svim građanima i građankama Crne Gore, a posebno pripadnicima albanskog i bošnjačkog naroda i islamske vjeroispovjesti.

“Obavezujemo Vladu, da nakon povlačenja Rječnika, iz budžetske rezerve finansira korigovani Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika. Pozivamo Vladu, da ukoliko u razumnom roku, od dana usvajanje rezolucije, CANU ne povuče Rječnik, privremeno suspenduje finansiranje CANU do konačnog povlačenja i zadnjeg primjerka uvrjedljivog rječnika”, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Send this to a friend