Politika

Potencijalni saradnici LP su procrnogorske i proevropske snage

On je kazao da će Predsjedništvo LP početkom septembra predložiti Glavnom odboru GO način izlaska na parlamentarne izbore, kao i opštinske odbore u Kotoru, Budvi i Andrijevici.

“Tako da očekujemo da će GO u prvoj polovini septembra donijeti konačnu odluku”, kazao je Popović.

On je dodao da je LP formirala izborne štabove i da Centralni izborni štab i izborni štabovi u Budvi i Kotoru već funkcionišu.

„Tako da sigurno nećemo kasniti sa odlukom, ali u svakom slučaju će vjerovatno na sjednici Predsjedništva, koja će biti održana početkom septembra, biti jasno kako će LP nastupiti na predstojećim izborima, parlamentarnim i lokalnim“, rekao je Popović.

On je naveo da je LP u vezi sa potencijalnom koalicijom, do sada samo nezvanično kontaktirala sa mogućim saradnicima.

“Nije ništa ozvaničeno, ima nekih najava da bismo naredne sedmice mogli razgovarati sa potencijalnim saradnicima, ali to nijesu zvanični razgovori dok se ne formalizuju dokumentom”, objasnio je Popović.

On je kazao da konačna izborna lista LP nije utvrđena, jer će ona zavisisti od načina islaska.

“U koalicionom nastupu to je nešto potpuno drgačije od samostalnog, tako da ne možemo praviti nešto što bio izazavalo političku zbrku. Imamo vremena, izborna lista se može napraviti veoma brzo i ne sumnjam da će je GO kao takvu prihvatiti”, rekao je Popović.

On je podsjetio da je LP ranije najavila da su potencijali saradnici te stranke procrnogorske i proevropske snage.

„Tako da mimo toga sigurno nećemo ići, jer to GO ne bi prihvatio, tako da je na neki način sužen krug za saradnju na procrnogorske, proatlantske i proevropske snage kada su u pitanju parlamentarni izbori“.

Prema njegovim riječima, lokalni izbori su nešto drugo.

„Tu se ne rješavaju državna pitanja, već problemi građana na lokalnom nivou i uvijek je LP prihvatala predloge opštinskih odbora o načinu izlaska na izborima na tom nivou“, kazao je Popović.

On je poručio da je ubijeđen da će, nakon parlamentarnih izbora, većinu u Skupštini imati proevropske i procrnogorske snage.

„Na koji način to nije toliko ni bitno, tu računam i stranke manjina koje su uvijek bile na strani Crne Gore, tako da nimalo ne sumnjam u povoljan ishod. Vjerujem da će i ove na neki način konzervativne snage imati dobar rezultat u podijeljenoj Crnoj Gori, ali sigurno neće moći da utiču na većinski izbor građana“, ocijenio je Popović.

On je dodao da je predsjednik Evropskih Liberala, Hans van Balen, podržao LP.

Popvić ističe da su podršku dobili i od predstavnika Alijanse liberala i demokrata za Evropu i Liberalne inrencionale koji će, kako je naveo, biti prisutni u Crnoj Gori za vrijeme izborne kampanje.

“Njima mnogo znači da liberali imaju predstavnike i u crnogorskom parlamentu i oni su obećali svu moguću podršku na tom putu, tako da vjerujem da će te liberalne snage koje Crna Gora ima već od početka 90-ih i dalje prestavljati tu grupaciju u državnoj Skupštini”, rekao je Popović.

Send this to a friend