Politika

Potpisan Sporazum o saradnji Skupštine i Zajednice opština Crne Gore

Pajović je istakao da postoji značajan prostor za unapređivanje rada lokalnih samouprava, a da će Skupština, kao zakonodavni organ, na tom planu dati značajan doprinos. 

„Napominjem da namjera potpisivanja ovog protokola nije formalnog karaktera, i želim otvoreno da kažem da ćemo to brzo i dokazati. Drugim riječima, na osnovu protokola u kratkom roku ćemo definisati ključna polja saradnje, i pokazati da je današnje potpisivanje protokola samo prvi u nizu koraka koji će uslijediti. Podvlačim da protokol nema ni partijske niti ideološke boje, te da je on u interesu, i Skupštine, i svih lokalnih parlamenata, te prema tome, u interesu građana Crne Gore. Riječ je o aktu koji otvara prostor za saradnju koji će nesumnjivo pospješiti rad i ukupne demokratske kapacitete lokalnih parlamenata“, naveo je Pajović.

Predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore, Slavoljub Stijepović, rekao je da čin potpisivanja Sporazuma, uz ranije potpisani Sporazum o saradnji Zajednice opština sa Vladom, predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u gotovo pola vijeka dugom trajanju i radu nacionalne asocijacije lokalnih vlasti. 

„Siguran sam da će mehanizmi saradnje utvrđeni Sporazumom otvoriti i veći prostor za intenzivniji dijalog između predstavnika Skupštine i Zajednice opština i omogućiti da predstavnici lokalnih samouprava aktivnije participiraju u radu skupštinskih tijela, kako bi se konkretni problemi u radu jedinica lokalne samouprave efikasnije rješavali neposrednom saradnjom organa na nacionalnom i lokalnom nivou“, rekao je Stijepović.

On je naglasio da je za efikasan rad lokalne samouprave na rješavanju problema građana posebno značajan adekvatan zakonodavni okvir.

Send this to a friend